Statele Unite au propus Bulgariei să renunțe la construcția unei a doua centrale nucleare în țară, în timp ce acest proiect, situat în Béléné (nord), s-a blocat de ani de zile, potrivit unui comunicat al ambasadei publicat vineri, citat de AFP.

Proiectul centralei de la BeleneFoto: Atomenergoproekt

Programul a fost suspendat de mai multe ori din motive de cost și rentabilitate, chiar dacă două reactoare au fost deja livrate de Rusia.

Șapte grupuri, inclusiv CNNC-ul chinez, Rosatom-ul rus cu Framatome-ul francez și American General Electric și sud-coreenii de la KHNP, au depus oferte în august 2019 pentru finalizarea acestei instalații.

Dar Washingtonul preferă să se concentreze asupra celuilalt sit nuclear bulgar, acesta aflat în activitate, situat în Kozlodoui (nord).

Această centrală are în prezent două reactoare rusești, dar Bulgaria vrea să instaleze acolo un reactor american, a anunțat premierul Boyko Borissov în noiembrie.

Ambasadorul SUA în Bulgaria, Herro Mustafa, a vizitat joi Kozlodoui-ul. La sfârșitul vizitei sale, ea a propus „o soluție hibridă care să utilizeze la maximum echipamentele deja achiziționate pentru proiectul Béléné”.

„Un astfel de proiect ar fi mai justificat financiar decât alte opțiuni”, scrie ambasada pe Facebook cu aluzie la Béléné.

În timpul unei vizite la Sofia la începutul lunii octombrie, subsecretarul de stat al SUA, Francis Fannon, a criticat acest proiect, despre care a spus că, la fel ca și alte proiecte energetice rusești, a fost exploatat în scopuri politice.

"Acest proiect creează dependență (...) Se bazează pe tehnologii pe care Rusia refuză să le folosească în propria țară", a spus el la acea vreme.

Bulgaria este, de asemenea, puternic criticată de Washington pentru extinderea pe teritoriul său a gazoductului TurkStream, proiect emblematic al Moscovei și al Ankarei.