După o carieră universitară departe de tumultul scenei politice, profesorul Zdravko Krivokapic a devenit vineri noul premier în Muntenegru, în detrimentul unui partid care a reușit să conducă mica țară din Balcani timp de trei decenii, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest creștin ortodox fervent va conduce un guvern susținut de elemente de dreapta, o situație inedită în fosta republică iugoslavă.

În opinia analiștilor, noul premier a reușit să coaguleze o alianță improbabilă între grupările de opoziție, de la comuniști la ultra-naționaliști, grație imaginii sale de cetățean obișnuit, departe de scandalurile vieții politice.

Acest front eteroclit a scos un scor mai bun decât Partidul democraților socialiști (DPS) al președintelui Milo Djukanovic, care nu a pierdut niciodată un scrutin după dezmembrarea Iugoslaviei în anii 1990.

"Sunt la fel ca voi, un om normal, și, după cum se spune, un om modest", le-a spus Zdravko Krivokapic alegătorilor, înaintea alegerilor din august, pe un ton calm. "Sunt un tată de familie, unii spun că sunt dependent de muncă".

Acest profesor de ingineri mecanică originar din Niksic, în centrul țării, era respectat în mediile universitare dar necunoscut alegătorilor când și-a anunțat intrarea în politică, în ianuarie.

Afișându-și cu mândrie credința, a devenit repede imaginea unei alianțe formate din politicieni de dreapta și pro-sârbi care au legături strânse cu Biserica ortodoxă sârbă (SPC), care ține de Belgrad.

Ortodoxismul este religia dominantă în Muntenegru, unde o treime dintre locuitori spun că sunt sârbi, chiar și după ruperea de Serbia, în 2006.

Acest subiect rămâne foarte sensibil în condițiile în care tabăra pro-sârbă a ieșit întărită dintr-o controversă provocată de o lege privind libertatea religioasă care deschidea drumul transferului către Muntenegru a sute de mânăstiri și biserici gestionate de SPC.

Credință și compromis

Premieră istorică, clericii l-au susținut deschis pe Zdravko Krivokapic în campanie, lăudând valorile tradiționale și credința sa.

Zdravko Krivokapic s-a prezentat ca fiind deasupra partidelor, motivat de credință și de voința de a răspunde "dorinței de schimbare". Guvernul său de experți "nu va mai lucra pentru interesele unui partid, au unor grupuri de interese sau indivizi, ci pentru cetățeni", a promis el, la discursul de învestitură.

Dacă valorile sale conservatoare i-au adus susținerea taberei naționaliste pro-Serbia, acesta și-a atras critici după ce a vorbit despre Muntenegru ca despre o "țară sârbă". Dar a știut să-și atragă și simpatia alegătorilor mai centriști.

După victoria sa, noul premier a refuzat să scandeze slogane anti-Djukanovic.

Acesta a promis să mențină orientarea occidentală a țării, intrată în NATO acum trei ani și care speră să adere la UE.

Alegătorilor le-a promis să lupte împotriva corupției și să depolitizeze instituțiile, fără însă a recurge la o vânătoare de vrăjitoare. "Nu va exista niciun fel de represalii politice".