Șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că speră că Franța „va scăpa de președintele Emmanuel Macron cât mai curând posibil”, pe fondul tensiunilor puternice dintre cele două țări din cauza numeroaselor probleme, scrie AFP.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

"Macron este o problemă pentru Franța. Odată cu Macron, Franța trece printr-o perioadă foarte periculoasă. Sper că Franța va scăpa de problema Macron cât mai curând posibil", a declarat Erdogan reporterilor din Istanbul după ce a participat la rugăciunile de vineri din fosta catedrală Sfânta Sofia transformată în moschee în iulie.

"În caz contrar, ei (francezii) nu se vor limita la vestele galbene, care ar putea deveni veste roșii", a adăugat el, referindu-se la mișcarea de protest de la sfârșitul anului 2018 în Franța.

În timpul unui lung interviu acordat vineri site-ului Brut, președintele Macron, întrebat cu privire la aceste observații, a pledat pentru „respect”: „societățile noastre sunt din ce în ce mai violente, așa sunt și pentru că liderii au a dat un exemplu de violență și, prin urmare, cred că invectiva dintre liderii politici nu este metoda potrivită ", a spus el.

Relațiile dintre Turcia și Franța s-au deteriorat treptat de anul trecut, datorită în special dezacordurilor asupra Siriei, Libiei, estului Mediteranei și mai recent conflictului dintre Azerbaidjan și Armenia din Nagorno-Karabakh.

Dar tensiunile s-au accentuat în octombrie, când Erdogan a pus la îndoială „sănătatea” domnului Macron, acuzându-l că a condus o „campanie de ură” împotriva Islamului pentru apărarea dreptului de a-l caricaturiza pe profetul Mohamed și pentru discursul său împotriva „separatismului” islamist din Franța.

Erdogan a declarat vineri că Franța, care co-prezidează așa-numitul grup Minsk însărcinat cu promovarea soluționării conflictului dintre Azerbaidjan și Armenia, și-a „pierdut rolul de mediator” după ce Senatul și Adunarea Națională au adoptat rezoluții favorabile recunoașterii Nagorno Karabakh.

"Dragul meu prieten Aliev (președintele azer Ilham Aliev) le-a dat sfaturi francezilor spunându-le că, dacă iubesc atât de mult armenii, trebuie doar să le dea Marsilia. Și eu le dau aceleași sfaturi", a adăugat el.

Într-o aparentă aluzie la acțiunile guvernului turc și la consecințele acestora, Macron a spus în septembrie că „poporul turc, care este un popor extraordinar, merită altceva”.

Ankara a reacționat puternic la remarcile pe care le-a văzut ca o încercare de a pune poporul turc împotriva președintelui Erdogan.

Franța agită de câteva săptămâni amenințarea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Turciei, în special din cauza activității de explorare a gazelor efectuate de Ankara în estul Mediteranei în zonele maritime disputate cu Grecia și Cipru.

Uniunea Europeană a condamnat vineri continuarea „actelor unilaterale” și „retoricii ostile” din partea Turciei, dar rămâne divizată cu privire la modul de sancționare a unui astfel de comportament la summitul UE din 10 decembrie.

UE a trimis o propunere la Ankara în octombrie, însoțită de o amenințare cu sancțiuni în cazul în care Turcia nu va opri acțiunile sale deja condamnate de UE.

Însă mai multe state membre, inclusiv Germania, se opun adoptării sancțiunilor, potrivit oficialilor europeni.