Bulgaria va închide până în 2027 douăzeci și opt de instituții publice pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și pacienți cu suferințe mintale, prinse într-un raport devastator al Consiliului Europei, a anunțat vineri parchetul, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Violența personalului, izolarea, igiena precară și mirosul de urină, folosirea de medicamente neautorizate”, arată un comunicat de presă prin care justiția confirmă maltratarea denunțată de organizația paneuropeană cu sediul la Strasbourg.

În documentul său publicat marți, Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT) a deplâns lipsa de progrese în practicile acestor unități de la ultima sa misiune din 2005, chiar dacă s-a observat o ușoară îmbunătățire a nivelului condițiilor materiale de viață.

În unele cazuri, pacienții au fost ținuți în lanțuri în paturile lor și bătuți cu bastoane.

„Îngrijitorii erau nepoliticoși verbal” cu rezidenții, „îi împingeau sau îi pălmuiau, îi loveau cu pumnii și îi loveau cu picioarele”, subliniază Consiliul Europei.

Bulgaria fusese deja luată în vizor în 2018 de Asociația Europeană de Psihiatrie (EPA), care era deosebit de alarmată de izolarea și lipsa activităților rezidenților în acest tip de structură.

De atunci, guvernul a inițiat o strategie de reformă adoptată în prezent de Parlament.

Această țară UE a închis în 2016, la presiunea ONG-urilor și a Uniunii Europene, ultimul dintre cele mai mari centre pentru copii cu dizabilități abandonați, structuri moștenite din era comunistă.

Dar problema rămâne: mai multe ONG-uri denunță în mod regulat rele tratamente în noile structuri, la scară mai umană, dar care tot duc lipsă de personal calificat.