Un restaurant din Frankfurt și o instanță germană au declanșat controverse puternice în Sicilia privind amintirea legendarilor procurori anti-mafie italieni Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, relatează Corriere della Sera.

HotNews.roFoto: Hotnews

Totul a început când proprietarul unei pizzerii din Frankfurt pe Main a ales numele „Falcone e Borsellino” pentru localul său.

Pe pereții restaurantului a agățat apoi o fotografie faimoasă realizată de Tony Gentile care îi înfățișează împreună pe cei doi magistrați italieni asasinați de mafie și, nu departe, imaginea lui Don Vito Corleone din celebrul film The Godfather regizat de Francisc Ford Coppola.

Dacă numele localului ar fi putut părea un omagiu adus celor doi martiri ai luptei anti-mafie, imaginea cu Vito Corleone a tulburat mai degrabă apele.

Potrivit surorii procurorului Giovanni Falcone, profesoara Maria Falcone, cea care a înaintat o plângere în instanțele germane, alăturarea celor două imagini reprezintă un afront adus memoriei celor doi.

Acțiunea sa a fost însă respinsă deoarece, potrivit judecătorilor germani, „magistratul a lucrat în principal în Italia, iar în Germania este cunoscut doar de un mic cerc de profesioniști și nu de oamenii obișnuiți care frecventează pizzeria”.

Un pasaj al sentinței, recepționat cu rumoare în Sicilia, notează că „protecția post mortem a personalității scade odată cu creșterea distanței față de momentul morții. [Protecția] se termină atunci când memoria decedatului s-a estompat într-o asemenea manieră încât interesul pentru drepturile personalității ocupă un loc secund comparativ cu alte interese conflictuale”.

Judecători germani adaugă că „Giovanni Falcone a murit în 1992, deci au trecut aproximativ 28 de ani. În urmă cu 30 de ani lupta împotriva mafiei era în atenția publică. Astăzi acest lucru nu mai este valabil pentru comunitate”.

Pentru judecători, "publicul relevant este alcătuit din toți oamenii care vizitează restaurantele. În acest sens, nu este posibil să ne bazăm pe reputația și importanța de care se bucură și astăzi Giovanni Falcone în cercul procurorilor și criminologilor" iar "evaluarea trebuie să ia în considerare și faptul că opera lui Giovanni Falcone a avut loc în principal în Italia".

„Datorită trecerii timpului și a estompării memoriei decedatului, protecția nu mai poate fi garantată”, precizează judecătorii care admit totuși valoarea muncii magistratului ucis la Capaci.

Însă documentele depuse la instanță de Fundația Falcone și de sora procurorului s-au dovedit a fi insuficiente pentru a dovedi faima de care Giovanni Falcone se bucură la nivel internațional și în special notorietatea sa în Germania.

„Este o sentință care ne îndurerează profund. Tocmai în momentul în care valoarea muncii și moștenirii umane și profesionale a lui Giovanni Falcone este recunoscută la nivel mondial, un magistrat dintr-o țară care suferă pe pielea sa amprenta prezenței mafiilor scrie un astfel de verdict”, spune Maria Falcone.

„În urmă cu mai puțin de două luni - și citez doar cele mai recente dintr-o serie lungă de episoade în acest sens, la finalul Conferinței ONU de la Viena împotriva criminalității transnaționale, a fost aprobată în unanimitate de 190 de țări o rezoluție care recunoaște contribuția lui Falcone la lupta împotriva criminalității organizate internaționale”, explică sora magistratului.

Mai mult, aceasta amintește că au existat numeroase recunoașteri față de figura fratelui ei din partea unor instituții și organisme din numeroase țări, inclusiv Germania.

„Vom face apel împotriva unei sentințe pe care o considerăm nedreaptă și în lumina valorii pe care o capătă într-un oraș cu o prezență foarte puternică a italienilor care cunosc bine sensul luptei împotriva mafiei și sacrificiul celor care și-au pierdut viața”, afirmă Maria Falcone.