Prima felicitare de Crăciun printată vreodată în scopuri comerciale a fost scoasă la licitație, aceasta înfățișând o scenă veselă din perioada Victoriană care i-a scandalizat pe unii când a apărut pentru prima dată în 1843, relatează The Guardian.

Prima felicitare de CraciunFoto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Felicitarea, care va fi vândută online de un consorțiu condus de Marvin Getman - un dealer din Boston specializat în cărți rare și manuscrise, înfățișează o familie engleză ciocnind pahare cu vin.

„Un Crăciun fericit și un An Nou fericit”, scrie pe aceasta.

Dar pentru abstinenții de la alcool - și existau mulți în secolul XIX - imaginea a prezentat prea multă veselie de sărbători: în prim plan este înfățișată o fată tânără care ia o gură de vin din paharul unuia dintre adulți.

Acest lucru nu a fost bine primit într-o perioadă a puritanismului iar felicitarea a provocat o asemenea controversă încât a durat 3 ani până când să fie produsă încă una.

„Ei [puritanii] au fost destul de tulburați că în această imagine scandaloasă apar copii cu un pahar de vin alături de adulți. Au demarat o campanie de a suprima și cenzura [felicitarea]”, afirmă Justin Schiller, fondatorul și președintele anticariatului din New York care deține felicitarea.

Getman spune că se crede că litografia colorată de mâna ar fi o mostră a unui vânzător. Doar 1.000 de copii au fost printate, experții crezând că mai puțin de 30 au supraviețuit până în prezent.

Casa de licitații Christie’s din Londra vinde de asemenea una din felicitările rare, afirmând că se așteaptă să primească între 5.000-8.000 de lire sterline pentru aceasta.