O adolescentă în vârstă de 15 ani a fost desemnată de revista Time ca primul său „Puști al anului”, scrie The Guardian.

Gitanjali RaoFoto: time.com

Gitanjali Rao din Denver, Colorado, a inventat noi tehnologii în mai multe domenii, printre acestea numărându-se un dispozitiv care poate identifica plumbul în apa de băut și o aplicație-extensie pentru Chrome care folosește inteligența artificială pentru a detecta cyberbulying-ul.

Aceasta spune că speră să îi inspire pe alții să viseze la idei care să „rezolve problemele lumii”.

Gitanjali a fost aleasă din 5.000 de nominalizări din Statele Unite, lista fiind redusă la 5 concurenți de către o comisie de tineri care au lucrat alături de comicul și prezentatorul TV Trevor Noah.

Aceasta și ceilalți 4 finaliști vor fi onorați într-o emisiune TV specială de vinerea viitoare.

Adolescenta a declarat în cadrul unui interviu acordat actriței Angelina Jolie că „nu arăt ca un om de știință stereotipic. Tot ce văd la TV sunt bărbați mai în vârstă, de obicei albi, ca oameni de știință”.

„Obiectivul meu s-a schimbat, nu doar să îmi creez propriile dispozitive pentru a rezolva problemele lumii, ci să îi inspir pe alții să facă de asemenea același lucru”, a relatat Gitanjali.

„Fiindcă, din experiența personală, nu este ușor când nu vezi pe nimeni altcineva ca tine”, a adăugat aceasta, precizând că „așa că vreau cu adevărat să transmit mesajul: dacă o pot face eu, o poți face și tu și o poate face oricine”.

Revista Time a început să desemneze bărbatul anului în 1927, actualizând apoi onoarea la persoana anului, dar acesta este primul an în care a desemnat un „puști” al anului.

Anul trecut activista Greta Thunberg a devenit cea mai tânără persoană declarată vreodată „Persoana anului” de către revista Time, adolescenta suedeză având doar 16 ani la momentul respectiv.

Citește și: