Germania își va revizui alfabetul fonetic pentru a înlătura cuvintele adăugate de naziști ca să elimine numele evreiești și care au rezistat timp de aproape 90 de ani, relatează BBC.

Vorbesti germana?Foto: Juan Moyano / Alamy / Profimedia Images

Majoritatea germanilor folosesc termeni din era nazistă în apelurile telefonice, precum „D pentru Dora”, „N pentru Polul Nord” și „Z pentru zepelin” fără a cunoaște originile lor antisemite.

În Republica de la Weimar de dinaintea dictaturii naziste, D era asociat numelui „David”, N era pentru „Natan” și Z pentru „Zaharia”.

Experții lucrează acum la adoptarea de noi termeni care vor fi supuși dezbaterii publice și adoptați în 2022.

Inițiativa a fost lansată de Michael Blume, responsabilul pentru combaterea antisemitismului al statului Baden-Württemberg.

Munca de a alege noi termeni pentru literele problematice este acum în mâinile Institutului German pentru Standardizare (IGN).

Pentru a păstra memoria listei antisemite aceasta va fi prezentată ca anexă noii liste care urmează să fie pusă în dezbatere publică anul viitor, urmând ca aceasta să fie adoptată după discuții la sfârșitul lui 2022.

Julian Pinning, purtătorul de cuvânt al IGN, a afirmat că alegerea unor prenume ar fi mai problematică decât cea a unor orașe sau sate deoarece alegerile de prenume ar putea să nu reflecte diversitatea etnică de astăzi a Germaniei.

Alte nume evreiești înlăturate de naziști în 1934 au fost „Jacob” pentru litera „J” și „Samuel” pentru „S”, acestea fiind înlocuite cu „Julius” și „Siegfreid”.

Unele referințe naziste au fost înlocuite imediat după al Doilea Război Mondial, precum cea a „Ypres” - numele unei bătălii sângeroase din Primul Război Mondial în care germanii au folosit prima dată gaz toxic - pentru litera „Y”.

„Nordpol” (Polul Nord) pentru „N” este considerat nepotrivit de către unii deoarece ideologia hitleristă s-a bazat pe ideea superiorității unei mitice rase ariene nordice.