Viitorul operațiunilor de petrol și gaze a reprezentat un subiect politic disputat în Danemarca după ce țara nordică a anunțat anul trecut unul din cele mai ambițioase planuri de reducere a emisiilor de gaze de seră.
Danemarca și-a luat angajamentul să reducă emisiile cu 70% până în 2030 și să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050.
Acordul convenit de legiuitori joi noaptea va anula o a opta rundă de acordări de licențe și alte licitații viitoare, stabilind 2050 drept ultimul an în care Danemarca va extrage combustibili fosili din Marea Nordului.
„Punem capăt definitiv acum erei combustibililor fosili”, a declarat ministrul danez pentru climă, Dan Joergensen, într-un comunicat.
Cu o producție de circa 100.000 de barili pe zi, Danemarca a rămas cel mai mare producător de petrol și gaz natural din Uniunea Europeană după ce Marea Britanie a părăsit blocul comunitar.
Însă nivelul producției daneze este cu mult sub cel al vecinei sale nordice Norvegia (1,4 milioane de barili pe zi) și al Marii Britanii (un milion de barili pe zi), potrivit AFP.
asadar avantaj Romania ca nu mai cheltuie bani cu dezmembrarile de echipamente ... ah... stai asa poate ca ai nostrii au in cap sa cumpere echipamentele danezilor pt. relansarea economica promisa de PNL...asa cum au facut cu F16 ale portughezilor ...
Românii nu sunt un popor cu viziune, sunt conservatori, prost educați, nu sunt în stare să urmărească un scop pe termen lung, de aceea când apar asemenea articole vezi o grămadă de comentarii sceptice.
Până una alta Danemarca are un GDP per capita de 59 000 $ vs. România 12 000 $, deci au o productivitate de vreo 6 ori mai mare ca românii.