Guvernul danez a convenit joi cu majoritatea din parlament să sisteze toate activitățile de exploatare a petrolului și gazelor naturale din Marea Nordului până în 2050 precum și să anuleze acordarea de noi licențe, transmit Reuters și Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Viitorul operațiunilor de petrol și gaze a reprezentat un subiect politic disputat în Danemarca după ce țara nordică a anunțat anul trecut unul din cele mai ambițioase planuri de reducere a emisiilor de gaze de seră.

Danemarca și-a luat angajamentul să reducă emisiile cu 70% până în 2030 și să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Acordul convenit de legiuitori joi noaptea va anula o a opta rundă de acordări de licențe și alte licitații viitoare, stabilind 2050 drept ultimul an în care Danemarca va extrage combustibili fosili din Marea Nordului.

„Punem capăt definitiv acum erei combustibililor fosili”, a declarat ministrul danez pentru climă, Dan Joergensen, într-un comunicat.

A opta rundă de licențieri se confrunta deja cu semne de întrebare majore după ce compania energetică Total s-a retras din licitație în luna octombrie, lăsând doar o companie să liciteze pentru perimetre.

Cu o producție de circa 100.000 de barili pe zi, Danemarca a rămas cel mai mare producător de petrol și gaz natural din Uniunea Europeană după ce Marea Britanie a părăsit blocul comunitar.

Însă nivelul producției daneze este cu mult sub cel al vecinei sale nordice Norvegia (1,4 milioane de barili pe zi) și al Marii Britanii (un milion de barili pe zi), potrivit AFP.