Departamentul de Justiție al SUA a anunțat joi că a depus o plângere împotriva Facebook pentru „discriminare” la angajare, acuzând firma că favorizează recrutarea lucrătorilor străini cu vize temporare față de americani, potrivit AFP.

FacebookFoto: Dreamstime.com

Potrivit plângerii, Facebook nu a postat aceste poziții pe site-ul său și a refuzat cererile online de angajare pentru a le rezerva posturile angajaților care se află deja în companie cu viză temporară și dornici să obțină cartea verde (green card).

Pentru a obține aceste celebre „cărți verzi”, care oferă statutul de rezident permanent în Statele Unite, solicitantul trebuie să aibă o ofertă de muncă permanentă și angajatorul trebuie să demonstreze că nu a avut un candidat american calificat pentru acest post.

Pentru a eluda această obligație, Facebook a implementat un proces de recrutare discriminatoriu „de rutină și pe scară largă”, potrivit plângerii.

În perioada 1 ianuarie 2018 - 18 septembrie 2019, au fost postate mai mult de 2.650 de posturi în acest fel. În mai mult de 80% din cazuri, niciun american nu a aplicat, conform acestui document.

„Mesajul nostru către angajatori, în special în sectorul tehnologic, este clar: nu puteți prefera recrutarea ilegală a lucrătorilor străini în viză temporară față de americani”, a comentat Eric Dreiband, ofițer pentru drepturile civile din minister, citat în comunicat.

Administrația lui Donald Trump a făcut recent mai multe încercări de a restricționa vizele H1-B foarte utilizate în sectorul de înaltă tehnologie, dar s-a confruntat cu contracarări în instanțe.