Membrii Organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și aliații lor OPEC + au convenit joi să își mărească producția cu 500.000 de barili pe zi în ianuarie, față de aproape 2 milioane planificate inițial, după o întâlnire a membrilor alianței, potrivit AFP.

Foto:

„S-a decis creșterea aprovizionării cu petrol în ianuarie 2021, cu o creștere totală a producției de către țările OPEC + de 500.000 de barili pe zi”, a anunțat Ministerul Energiei din Kazahstan, care este unul dintre aliații cartelului, într-un comunicat de presă.

Această decizie pare a fi rezultatul unui compromis între, pe de o parte, țările care doreau să extindă reducerile actuale și cei care doreau să urmeze pașii calendarului adoptat după negocierile dure din aprilie 2020, care prevedeau reducerea volumului din piață la 5,8 milioane de barili de la 1 ianuarie.

Preț în convalescență

Piețele au salutat această decizie: cele două prețuri de referință - Barilul de țiței Brent din Marea Nordului și WTI-ul american - au câștigat mai mult de 1% și au ajuns la 48,83 și 45,74 dolari.

"Acesta nu este scenariul de coșmar de care se temea piața, dar nu este ceea ce se aștepta cu adevărat acum câteva săptămâni", a reacționat Paola Rodriguez Masiu, analist Rystad.

Această creștere a producției vine ca urmare a unei creșteri recente a prețurilor - de ordinul a 25% doar în noiembrie pentru WTI și Brent, adică cea mai bună lună din mai - determinată de speranța unor campanii masive de vaccinare împotriva Covid-19, perspectiva unei reveniri la cererea „normală” de petrol, împingând unele țări să reevalueze necesitatea unui astfel de sacrificiu.

Subiectul spinos al respectării cotelor de către fiecare membru a fost abordat și de miniștrii OPEC +.

„Reuniunea a convenit asupra prelungirii perioadei de compensare până în martie 2021” pentru a permite statelor rămase să revină într-o stare bună, potrivit comunicatului de presă al OPEC +.

Cartelul trebuie, de asemenea, să ia în considerare nivelurile de producție din rândul a trei dintre membrii săi scutiți de cote, dintre care unii vor crește producția.

Acesta este cazul Libiei, a cărui producție aproape redusă la nimic în 2020, ca urmare a unui conflict intern, a crescut din octombrie. Acum a depășit un milion de barili pe zi, potrivit Companiei Naționale Petroliene Libiene (CNP).