Criticată în mod regulat pentru că permite prea multe postări care incită la ură sau rasiste, Facebook își modifică în prezent algoritmii pentru a reprima mai dur conținutul care atacă minoritățile decât cel îndreptat împotriva albilor, bărbaților sau americanilor, potrivit unui articol publicat joi de Washington Post și citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rețeaua socială dorește să se concentreze asupra postărilor rău intenționate îndreptate împotriva persoanelor de culoare, a metișilor, musulmanilor, evreilor și membrilor comunității LGBTQ, afirmă cotidianul american, care a consultat documente interne.

Spre exemplu, scrie Washington Post, algoritmii vor acorda o prioritate mai mare pentru ștergerea automată a unei postări precum “Oamenii gay sunt dezgustători” decât celei “Bărbații sunt niște porci”

O astfel de inițiativă ar putea fi prost percepută de o parte a utilizatorilor, în special de cei de dreapta, care consideră deja că rețelele sociale dezavantajează mesajele conservatoare.

Compania lui Mark Zuckerberg controlează de ani retragerea automată a unor postări, legate de pornografie sau de terorism, spre exemplu.

Propagarea urii online este mai complicat însă de gestionat, în condițiile în care algoritmii au dificultăți în a face diferența între știri, glume, parodii, zvonuri și insulte.

Documentele interne ale Facebook indică faptul că în prezent există tendința de a elimina mai ușor postări problematice împotriva albilor și să raporteze mai des postări de la persoane de culoare.

Platforma dorește deci să-și amelioreze sistemul automat de moderare făcându-l mai sensibil la discursul care incită la ură împotriva minorităților. Inițiativa, denumită "WoW Project", este încă la început.