Americanii nu vor mai putea urca în avioane cu păuni, hamsteri sau maimuțe în calitate de „animal de suport emoțional”. Doar câinii sunt permiși, chiar și doi, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Departamentul Transporturilor a dat miercuri o decizie finală în privința acestor animale de suport emoțional pe care companiile erau obligate să le accepte în cursul zborurilor.

Numărul persoanelor care urcă la bord cu animale de suport emoțional a explodat în ultimii ani, ajungându-se ca în avioane să fie prezenți porci, papagali, păuni, rațe și chiar un ponei.

O adevărată bătaie de cap pentru companii, aflate sub presiunea militanților pentru sănătatea mentală.

Departamentul Transporturilor a decis că s-a ajuns la o creștere a problemelor provocate de "specii puțin comune" și de animale puțin obișnuite să se afle într-o cabină și cu un comportament deci imprevizibil.

Concluzia: doar cel mai bun prieten al omului, câinele, poate fi considerat un animal de suport emoțional și poate însoți persoanele care au probleme psihice, mentale sau psihiatrice.

Celelalte sunt doar "animale de companie".

Decizia definește animalul de asistență drept un "câine instruit individual să execute sarcini de care să beneficieze o persoană cu handicap".

Pentru îmbarcare, câinele trebuie să dețină un atestat că este sănătos și a beneficiat de antrenament.

Este permisă îmbarcarea cu doi câini.

În ceea ce privește celelalte animale (de talie mică, evident), ele pot fi aduse la bord în calitate de animale de companie, în mici cuști așezate sub scaunul proprietarului și dacă există autorizația companiei aeriene, adeseori cu costuri suplimentare.