Fostul președinte francez Valéry Giscard d'Estaing, în vârstă de 94 de ani, a murit miercuri seară „înconjurat de familia sa” în centrul Franței, susține AFP care invocă surse din anturajul familiei, confirmând informații de la radio Europa 1.

Valery Giscard d'EstaingFoto: Flickr

Cel mai tânăr președinte al Republicii a V-a (1974-1981), centristul Valéry Giscard d'Estaing a fost internat de mai multe ori în ultimele luni pentru probleme cardiace. Acesta era infectat cu Covid-19.

Valéry Giscard-d'Estaing a împlinit 94 de ani la 2 februarie. A fost membru al Academiei Franceze.

Pe 2 ianuarie 1956 este ales parlamentar în Adunarea Națională. Din 1962 până în 1966 este ministru de finanțe al Franței, ca și între 1969 și 1974. Actualmente se ocupa cu probleme referitoare la integrarea europeană. A fost președintele Convenției Europene, care s-a ocupat cu redactarea articolelor Tratatului constituțional european. Pentru aceasta a primit în anul 2003 Premiul Carol cel Mare al orașului Aachen.

Una din cele mai recente apariţii publice ale sale datează din 30 septembrie 2019, de la funeraliile unui alt preşedinte francez, Jacques Chirac, desfăşurate la biserica Saint-Sulpice din Paris.

În mandatele lui Giscard a avut loc o modernizare a societăţii franceze: a fost permis divorţul prin acordul soţilor, a fost legalizat avortul şi a fost redusă vârsta de vot de la 21 la 18 ani.​