Armata SUA își continuă retragerea din Afganistan, unde președintele Donald Trump vrea să lase doar 2.500 de soldați până la mijlocul lunii ianuarie, a declarat miercuri oficialul de la Pentagon, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Americanii au intervenit în Afganistan în 2001, a reamintit șeful de cabinet, Mark Milley, „pentru a se asigura că Afganistanul nu mai este niciodată un refugiu pentru teroriști care să lovească Statele Unite”.

"Într-o mare măsură, am reușit, cel puțin până în prezent, să împiedicăm acest lucru să se întâmple din nou", a spus el într-un forum online al grupului de reflecție Brookings Institution.

Generalul, care până de curând părea reticent în reducerea prezenței militare americane în Afganistan, s-a referit la un „impas strategic” pe teren între forțele afgane și insurgenții talibani.

În timp ce negocierile de pace sunt în curs între cele două părți, administrația lui Donald Trump a decis să păstreze doar 2.500 de soldați în țară începând cu 15 ianuarie, față de aproximativ 13.000 în urmă cu un an.

Acest contingent redus va permite Statelor Unite să păstreze două baze principale acolo, precum și alte câteva baze secundare, a spus Mark Milley.

Donald Trump, care promisese că va pune capăt „războaielor nesfârșite” ale Statelor Unite, l-a demis la începutul lunii noiembrie pe ministrul Apărării, Mark Esper, care era reticent în a accelera retragerea americanilor din Afganistan.

El a fost înlocuit în fruntea Pentagonului de Chris Miller, mai favorabil reducerii trupelor de acolo.

"În prezent punem în aplicare această decizie. Ce se va întâmpla după va depinde de noua administrație", a declarat generalul Milley, în timp ce președintele ales Joe Biden urmează să-l succeadă pe Donald Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie.