Israelul a primit miercuri prima navă ca parte a unei noi flote militare menite să-i îmbunătățească „radical” capacitatea de a răspunde amenințărilor regionale, în special din partea unor aliați iranieni, cum ar fi Hezbollahul libanez, au declarat oficiali militari pentru AFP.

Macheta Sa'ar 6 (foto Zachi Eveno)Foto: Wikipedia

Această livrare vine la câteva zile după asasinarea din 27 noiembrie, lângă Teheran, a cercetătorului din programul nuclear iranian, Mohsen Fakhrizadeh, un asasinat pentru care Iranul învinuiește Mossadul, serviciul secret israelian. Statul evreu nu a comentat oficial aceste acuzații.

Israelul a comandat trei submarine și patru nave de război de la gigantul industrial german ThyssenKrupp, o achiziție care se află, de asemenea, în centrul unui presupus caz de corupție care afectează politicienii israelieni.

Prima navă, o corvetă de tip Sa'ar 6 cu numele INS Magen, a fost livrată în portul Haifa.

Echipate cu „cel mai sofisticat radar disponibil pe o navă”, aceste corvete vor crește „semnificativ” capacitatea marinei israeliene de a răspunde amenințărilor regionale, potrivit șefului operațiunilor navale ale armatei, generalul Eyal Harel.

Protejarea celei mai mari exploatări energetice sau atac asupra Iranului?

Liban și Israel, doi vecini din punct de vedere tehnic în război, au lansat în octombrie discuții la granița lor maritimă, cu scopul de a elimina obstacolele din calea prospectării hidrocarburilor într-o porțiune controversată din Mediterana.

Israelul a lansat în urmă cu un an, în afara acestei zone în litigiu, exploatarea unui perimetru ale cărui resurse sunt estimate la 605 miliarde m3 de gaze naturale, făcându-l „cel mai mare proiect energetic” din istoria țării, potrivit autorităților.

Aceste platforme din Mediterana ar putea fi „dintre țintele prioritare ale Hezbollah” în cazul unui conflict, a spus generalul Harel, de unde și importanța acestei noi flote.

Potrivit Centrului Internațional pentru Siguranță Maritimă, un grup de reflecție cu sediul la Washington, navele Sa'ar 6 ar putea permite Israelului să lanseze un atac direct asupra Iranului, inamicul său, din Marea Mediterană.

Întrebat despre acest lucru, generalul Harel a răspuns: „direct asupra Iranului?!, aceasta este o întrebare complicată care nu se află în programul interviului”.

El a indicat însă că aceste corvete vor contracara în continuare amenințările din partea „Iranului, un sponsor al Hezbollah”.

Acte de corupție

Comanda acestei flote militare se află în centrul unei afaceri politice și judiciare din Israel, unde poliția suspectează oficiali apropiați premierului Benjamin Netanyahu de corupție în atribuirea contractelor în valoare totală de două miliarde de dolari (1,6 miliarde de euro).

Ministrul apărării, Benny Gantz, a anunțat săptămâna trecută crearea unei comisii guvernamentale care să investigheze această problemă delicată.