Directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri, a declarat marți deputaților europeni că nu există „nicio dovadă a implicării” personalului de la agenția europeană de monitorizare a frontierelor în retrocedările ilegale ale migranților din Grecia în Turcia, potrivit AFP.

Operatiuni Frontex in Marea MediteranaFoto: Frontex

Agenția europeană de pază de frontieră și coastă a fost vizată în octombrie într-o anchetă realizată de mai multe ziare, inclusiv de revista germană Spiegel, care o acuză că este implicată în incidente de respingere a ambarcațiunilor solicitanților de azil de către Garda de Coastă greacă.

Atena a respins întotdeauna acuzațiile de respingeri ilegale la frontierele sale lansate în mod regulat de ONG-uri. Frontex, care a detașat aproximativ 600 de agenți pentru asistarea gărzii de coastă grecești, a deschis o anchetă internă asupra acuzațiilor.

"Nu am găsit nicio dovadă de implicare activă, directă sau indirectă, din partea personalului sau a agenților Frontex", a declarat directorul executiv al agenției.

Francezul a subliniat în repetate rânduri că autoritățile elene erau responsabile de comanda acestor operațiuni. El a spus că le-a raportat și a cerut să investigheze două „situații” în aprilie și iulie în care Frontex a suspectat încălcarea drepturilor omului.

El s-a referit, de asemenea, la situația „complicată” din estul Mediteranei din cauza disputelor la graniță între Grecia și Turcia.

Oficialul a „salutat” ancheta deschisă recent de mediatorul UE Emily O'Reilly asupra acțiunii Frontex în fața acestor acuzații, precum și rolul și independența „ofițerului pentru drepturile fundamentale” de la agenție.

Fabrice Leggeri, care a recunoscut „neajunsurile”, a declarat în special că a propus ca Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale să detașeze personal pentru a monitoriza acțiunea Frontex.

În timp ce unii europarlamentari, de dreapta, i-au acordat sprijinul, subliniind dificultatea sarcinii și importanța luptei împotriva contrabandistilor, alții au regretat repetarea acestui tip de incident și au solicitat un răspuns mai puternic din partea Frontex.