La mai puțin de o lună până la separare, Londra și Bruxelles își joacă ultimele cărți pentru a ajunge la un acord post-Brexit și astfel să scape de un „no deal” devastator, generând tensiuni în cadrul celor 27 de state membre ale UE, potrivit AFP.

David Frost si Michel BarnierFoto: Profimedia Images

Pe 31 decembrie, la ora 23:00 GMT, se va încheia perioada de tranziție după despărțirea istorică, hotărâtă pe 31 ianuarie. Regatul Unit va înceta apoi să aplice normele europene și va ieși de pe piața unică.

După luni de discuții, negocierile care se desfășoară în prezent la Londra încă se poticnesc pentru a ajunge la un acord de liber schimb fără cote sau taxe vamale care ar limita legăturile comerciale. Dacă se va găsi un compromis între echipele negociatorului UE Michel Barnier și omologul său britanic David Frost, acesta va trebui totuși ratificat de parlamentele respective, făcând ca zilele următoare să fie decisive.

Potrivit unor surse europene, președintele Comisiei, germana Ursula von der Leyen, „dorește un acord” și l-a trimis la Londra pe unul dintre colaboratorii ei apropiați, franceza Stéphanie Riso, pentru „a accelera negocierile, cu concesii care riscă să depășească ceea ce a fost acceptat de statele membre ".

"Există o neliniște crescândă între statele membre (...) și sentimentul este că trebuie să înceteze", a spus o sursă europeană. Potrivit altuia, scopul este să încheiem joi: „Fie se ajunge la un acord, fie va fi sfârșitul”.

"Lucrăm din greu pentru a depăși diferențele care persistă și vom continua să negociem pe tot parcursul săptămânii", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.