Din cauza epidemiei de coronavirus, regina Elisabeta a II-a și soțul ei, prințul Philip, vor petrece Crăciunul la Castelul Windsor anul acesta, pentru prima dată în mai bine de treizeci de ani, a anunțat marți Palatul Buckingham, citează AFP.

Regina Elizabeta a II aFoto: Captura YouTube

Cuplul regal își petrece în mod tradițional sezonul de vacanță la reședința lor din Sandringham, Norfolk (estul Angliei), unde li se alătură și alți membri ai familiei.

Dar, în fața crizei generată de coronairus, suverana în vârstă de 94 de ani și soțul ei de 99 de ani, în stare de sănătate fragilă, au decis să rămână în reședința lor situată la periferia Londrei.

"După ce au luat în considerare toate sfaturile corespunzătoare, regina și ducele de Edinburgh au decis să petreacă Crăciunul în liniște anul acesta la Windsor", a declarat marți un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham.

În timpul primului val al noului coronavirus, suverana și soțul ei și-au pus evenimentele publice în așteptare și s-au limitat să stea izolați la reședința lor din Windsor. Apoi au mers la Castelul Balmoral în timpul verii, urmând tradiția.

Cu peste 59.000 de morți și 1,5 milioane de cazuri de coronavirus, Regatul Unit este cea mai afectată țară din Europa de pandemie.

Prințul Philip, care a împlinit 99 de ani în iunie, are o stare de sănătate precară de câțiva ani. În decembrie 2019, a fost internat patru nopți într-un spital londonez din cauza „problemelor de sănătate preexistente” și s-a alăturat în cele din urmă reginei în Norfolk doar pe 24 decembrie.

În timp ce guvernul britanic a anunțat săptămâna trecută o ușoară relaxare a măsurilor de Crăciun, permițând ca până la trei familii să se adune timp de cinci zile în perioada 23-27 decembrie, Palatul Buckingham nu a clarificat dacă restul familiei regale - inclusiv copiii și nepoții reginei - ar călători la Windsor.

Prințul Charles, fiul cel mare al reginei, a suferit în aprilie simptome ușoare ale lui Covid-19, la fel ca prințul William.