Un schelet excepțional al unui ”tigru cu dinți sabie”, descoperit recent în solul unei ferme americane, se numără printre aproximativ 40 de piese de istorie naturală care vor fi scoase la licitație pe 8 decembrie la Geneva, relatează AFP.

"Această fosilă este excepțională în primul rând datorită conservării sale, are o vechime de 37 de milioane de ani și este completă în proporție de 90%", a declarat Bernard Piguet, directorul unei case de licitații din Geneva, pentru AFP.

„Cele câteva oase lipsă au fost refăcute cu o imprimantă 3D”, iar oasele sunt magnetizate pe un schelet de fier negru, explică el, fascinat de „acest contrast dintre vechiul extrem și tehnologiile moderne”.

Estimat la o valoare cuprinsă între 60.000 și 80.000 de franci elvețieni (între 55.380 de euro și 73.840 de euro), acest specimen de Hoplophoneus, denumirea științifică a acestui tip de linx foarte mare, avea o lungime de 1,20 m.

"A fost găsit în Dakota de Sud în ultimul sezon de săpături, spre sfârșitul verii 2019", a declarat pentru AFP colecționarul elvețian Yann Cuenin, de asemenea proprietarul celorlalte loturi de paleontologie.

"La fel ca în majoritatea descoperirilor, eroziunea a dezgropat deja o parte din acest schelet. Proprietarul fermei în timp ce se plimba în jurul proprietății sale a văzut oase ieșind pe suprafața solului", adaugă el.

Dacă acest schelet este vedeta vânzării, pasionații de paleontologie vor putea dobândi, de asemenea, un amolit colorat remarcabil, în tonuri de roșu și portocaliu.

Cu o lungime de 40 cm lungime și o lățime de 36 cm, această adevărată bijuterie din Cretacic (veche de 75 de milioane de ani), a cărei componentă principală este sidef, provine din Munții Stâncoși canadieni și se estimează între 20.000 și 30.000 de franci elvețieni.