Numeroşi migranţi au încercat din nou să treacă, luni, Canalul Mânecii pentru a ajunge în Regatul Unit şi 121 dintre aceştia au fost salvaţi şi aduşi înapoi la ţărmul francez, au anunţat autorităţile franceze, notează AFP, citată de Agerpres.

Migranti salvati in Canalul ManeciiFoto: Gary Stone / News Licensing / Profimedia

"Sunt cu toţii sănătoşi, dar unii par să fie în stare de hipotermie", a subliniat prefectura maritimă a Canalului Mânecii şi Mării Nordului, avertizând împotriva pericolului traversării acestui braţ de mare foarte circulat şi condiţiilor meteorologice frecvent dificile.

Debarcaţi la Calais sau Boulogne-sur-mer, migranţii au fost luaţi în îngrijire de pompieri şi poliţia de frontieră.

La sfârşitul săptămânii trecute, 64 de migranţi, printre care o femeie însărcinată şi mai mulţi copii, au fost salvaţi pe mare în timp ce încercau să ajungă în Regatul Unit.

În fiecare iarnă, numărul migranţilor prezenţi la Calais cu speranţa de a trece în Regatul Unit "scade cu câteva sute de persoane când începe să fie cu adevărat frig", "dar în acest an, multe persoane se gândesc că trebuie neapărat să treacă înainte de Brexit", a explicat Chloé Smidt, coordonatoarea Human Rights Observers (HRO) la Calais.

Încercările de a traversa Canalul Mânecii pe ambarcaţiuni improvizate şi uneori înot s-au înmulţit din 2018.

La sfârşitul lui octombrie, un naufragiu a făcut patru morţi şi trei dispăruţi, decimând o familie de kurzi irakieni, cea mai gravă tragedie petrecută până în prezent în Canalul Mânecii.

Sâmbătă, un nou acord a fost semnat între Paris şi Londra vizând să pună capăt imigraţiei clandestine prin Canalul Mânecii. El prevede dublarea patrulelor franceze începând de la 1 decembrie, care vor fi sprijinite de drone şi de radare, cu scopul de a-i repera pe cei care încearcă să traverseze canalul.