Guvernul francez încearcă luni să iasă din criza politică în care a intrat cu articolul controversat de lege care incriminează difuzarea de imagini ale polițiștilor în timpul intervențiilor și care a iscat proteste, relatează Reuters și AFP.

Proteste la ParisFoto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

"Executivul încearcă să iasă din capcană", a titrat luni ziarul de dreapta Le Figaro. Macron este „în capcană”, estimează cotidianul de stânga Liberation, potrivit AFP care notează că guvernul francez face manevre pentru a ieși din criza politică, după protestele împotriva legii securității și ale unor violențe din partea poliției, blocată între protestatarii de stânga și electoratul de dreapta, important pentru o posibilă realegere a lui Emmanuel Macron.

După o mobilizare relativ puternică sâmbătă a oponenților proiectului de lege, întărită de un caz de violență a poliției cu presupuse motivații rasiste împotriva unui producător de muzică, Michel Zecler, care a zguduit țara, președintele francez i-a chemat luni la Palatul Elysee pe premierul Jean Castex, miniștri și șefii grupurilor parlamentare.

În încercarea de a stinge controversa, majoritatea parlamentară a anunțat după această ședință că va rescrie complet articolul 24 din proiectul de lege. Acesta își propune să supravegheze diseminarea imaginilor poliției, dar este considerat că ucide libertatea în special de către organizațiile jurnaliștilor. Este vorba despre „stingerea îndoielilor” asupra textului, potrivit liderului deputaților majorității (LREM), Christophe Castaner.

”Articolul de lege va fi complet rescris și va fi depusă o nouă formă”, a spus Cristophe Castaner, șeful partidului LaRem din Parlamentul francez, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Reuters.

Dar pentru o parte din opoziție, problema este acum mai largă decât acest articol simplu. "Este un prim pas înapoi. Dar vrem retragerea acestui articol și a întregii legi de securitate globală", a reacționat șeful deputaților comuniști, Fabien Roussel.

Citește și:

Franța: Peste 80 de persoane au fost arestate la demonstrațiile împotriva brutalității poliției

VIDEO Proteste în Franța / Jurnaliștii au ieșit în stradă după ce Parlamentul a adoptat un articol de lege controversat care limitează difuzarea de imagini ale poliţiştilor