Președintele ales al SUA, Joe Biden, a confirmat luni numirea lui Janet Yellen, fosta președintă a Băncii Centrale a SUA, la șefia Trezoreriei și a anunțat membrii cheie ai viitoarei sale echipe economice, a cărei prioritate va fi să ofere „sprijin economic imediat" pentru țara afectată de pandemia Covid-19, relatează AFP.

Janet Yellen, secretarul trezoreriei americaneFoto: Flickr / Day Donaldson

„Pe măsură ce începem să lucrăm pentru a pune sub control virusul, iată echipa care va oferi sprijin economic imediat americanilor în timpul acestei crize economice și ne va ajuta să ne reconstruim economia pentru a fi chiar mai puternică decât oricând”, a scris Joe Biden într-o comunicat.

Janet Yellen, a cărei numire trebuie încă să fie confirmată de Senat, este de așteptat să devină prima femeie care va conduce Trezoreria după ce a fost prima femeie care a condus Rezerva Federală (Fed).

O sursă a declarat pentru AFP săptămâna trecută că doamna Yellen a fost aleasă de viitorul președinte pentru a conduce ceea ce este ministerul de finanțe.

Biden a anunțat, de asemenea, numirea lui Wally Adeyemo în funcția de secretar adjunct al Trezoreriei.

De origine nigeriană și prezentat ca „expert în politica macroeconomică”, Adeyemo a ocupat în special funcția de director adjunct al Consiliului Economic Național, consilier de securitate națională și șef de personal la Biroul pentru protecția financiară a consumatorilor.

"Dacă va fi confirmat, domnul Adeyemo ar fi primul secretar adjunct afro-american al Trezoreriei", a spus Biden.

Președintele ales democratic a numit-o și pe Neera Tanden în funcția de directoare a Biroului de Management și Buget. Este, de asemenea, o premieră pentru o femeie de origine indiană în această poziție.

Cariera doamnei Tanden s-a „concentrat pe implementarea politicilor menite să sprijine familiile care lucrează, să încurajeze creșterea economică și să reducă inegalitățile”.

Printre celelalte numiri, notabilă este cea a Ceciliei Rouse, care va prelua șefia Consiliului consilierilor economici ai președintelui.

Din nou, o numire fără precedent, notează domnul Biden: „Va deveni prima afro-americană și doar a patra femeie care va conduce acest Consiliu în 74 de ani de existență”.

Noul președinte îl va avea alăuri și pe Jared Bernstein, un prieten apropiat de multă vreme, deoarece a fost propriul său economist șef în primii ani ai administrației fostului președinte Barack Obama.

Bernstein va fi membru al Consiliului consilierilor economici.

Heather Boushey, numită „un economist distins” a cărui cercetare s-a axat pe inegalitățile economice, va fi, de asemenea, membră în Consiliul consilierilor economici ai președintelui.

Ea este co-fondatoare a Washington Center for Equitable Growth.

Consiliul consilierilor economici, o agenție din cadrul Casei Albe, este responsabil pentru sfătuirea economică obiectivă a președintelui în elaborarea politicii economice naționale și internaționale.