Nava petrolieră Agisilaos a fost atacată de pirați duminică seară în Golful Guineei, la sud de Lome, Togo, în timp ce se deplasa de la Pointe-Noire, iar patru membri ai echipajului, printre care un român, au fost răpiți, relatează Maritimebulletin.net.Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că ministrul Bogdan Aurescu a convocat, în regim de urgenţă, Celula de criză interinstituţională.

AgisilaosFoto: maritimebulletin.net

UPDATE 19.00: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că ministrul Bogdan Aurescu a convocat, în regim de urgenţă, Celula de criză interinstituţională, după ce în presă a apărut informația că un român s-ar afla printre cei patru membri ai echipajului navei Agisilaos care ar fi fost răpiți de pirați.

"Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a fost deja convocată, în regim de urgenţă, Celula de criză interinstituţională în vederea iniţierii demersurilor necesare pentru verificarea situaţiei, confirmarea informaţiilor referitoare la cetăţenia şi identitatea persoanelor răpite şi întreprinderea acţiunilor specifice în astfel de cazuri", precizează un comunicat de presă al MAE.

MAE subliniază că menţine legătura atât cu armatorul/angajatorul cetăţeanului român în cauză, cât şi cu Sindicatul Liber al Navigatorilor pentru alte informaţii relevante în acest context.

Potrivit sursei citate, marinarii răpiți sunt de naționalitate rusă, filipineză și română. După ce pirații au răpit marinarii au fugit. Nava a ajuns la Lome și a fost ancorată luni, iar restul echipajului este în siguranță.

Nava Agisilaos navighează sub pavilion Marshall Island.

Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, a declarat luni la Digi24 că la bordul navei deținute de o companie din Marea Britanie se aflau 200 de persoane.

”Nava Agisilaos, sub pavilion Marshall Island a fost atacată de pirați azi-noapte, pe când traversa Golful Guineea, la 5 mile vest de Guineea și la 22 de mile de Togo. Echipajul a încercat manevre evazive de evitare a atacului, însă se pare că aceste manevre nu au reușit și nava a fost abordată de pirați. Patru navigatori au fost luați ostatici. Probabil că în zilele următoare o să aflăm mai multe despre naționalitățile celor care au fost luați ostatici de către pirați. Din informațiile pe care le avem, într-adevăr ar fi vorba și despre un român”, a declarat Mihălcioiu la Digi24.

Potrivit acestuia, au intrat în acțiune societățile care dețin nava și se așteaptă o contactare din partea piraților și negocierile de rigoare.

”Mai mult ca sigur, aceste atacuri se soldează cu revendicări materiale, adică cu acelea de bani. Se negociază și, de fapt, ăsta e și scopul acestor atacuri. Cererea de avantaje materiale. Este un fenomen des întâlnit, și mai ales în ultima lună au fost multe atacuri soldate cu luare de ostatici în zona Golfului Guineea, acolo unde, din păcate, securitatea zonei nu este foarte bine pusă la punct”, a mai declarat acesta.