Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) de la Chişinău a decis, vineri, într-o şedinţă condusă de premierul Ion Chicu, insituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării în perioada 30 noiembrie 2020 - 15 ianuarie 2021, informează News.ro citând presa din R. Moldova.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice şi această evoluţie este îngrijorătoare. Din păcate, în lume, în regiune, dar şi la noi continuă răspândirea acestei epidemii. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive, coordonate cu specialiştii din domeniu, care vor contribui la stăvilirea răspândirii pandemiei”, a afirmat Ion Chicu, citat de presa de la Chişinău.

Vor fi închise cluburile de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie 2020. Din 30 noiembrie, restaurantele, barurile şi cafenelele vor fi deschise până la ora 22.00. Magazinele alimentare vor fi închise în intervalul 22.00-7.00.

De asemenea, în perioada stării de urgenţă, vor fi interzise organizarea şi desfăşurarea conferinţelor ştiinţifice, competiţiilor sportive, olimpiadelor cu prezenţa fizică a persoanelor. Autorităţile au dispus şi închiderea teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În acelaşi timp, instituţiile publice şi cele private vor stabili un regim special de muncă.

Şoferii, taxatorii şi pasagerii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie pe parcursul călătoriei. Evenimentele festive vor putea fi organizate doar cu participarea a 50 de persoane.