Ministrul bulgar al economiei, Lăcezar Borisov, a comentat situaţia creată de lockdown-ul instituit din data de 27 noiembrie, care va afecta timp de trei săptămâni activitatea multor societăţi comerciale.

BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

"Pe baza unor discuţii aprofundate, am vorbit despre echilibrul dintre măsurile economice şi cele din domeniul sanitar. Pentru a avea o economie sănătoasă, avem nevoie şi de oameni sănătoși. Toate unităţile comerciale, cu excepţia mall-urilor, vor funcţiona. Măsura va dura doar trei săptămâni, iar pe 21 decembrie, vor fi redeschise toate afacerile. Este necesar un minimum de aproximativ 300-400 milioane de leva (circa 150-200 de milioane de euro), pentru a compensa economia în aceste săptămâni. Vom evalua în următoarele zile, bazându-ne pe datele din aceeaşi lună a anului trecut. Nu se aşteaptă nicio modificare în bugetul bulgarilor care nu sunt afectaţi de noile măsuri. Peste 2.000 de medici s-au îmbolnăvit de coronavirus şi nu pot merge la locul de muncă. Trebuie să fim solidari cu ei", a menţionat ministrul Borisov, citat de agenția bulgară Novini.

3.712 de cazuri noi de coronavirus au fost depistate în Bulgaria

3.712 de cazuri noi de coronavirus au fost depistate în Bulgaria din totalul de 8.820 de teste PCR efectuate, indică datele furnizate de Portalul unic de informaţii. În ultimele 24 de ore, 2.518 persoane au fost declarate vindecate, iar alte 141 au pierdut lupta cu boala. În spitale, sunt internaţi 6.548 de pacienţi diagnosticaţi cu coronavirus, dintre care 410 se află în secţii de terapie intensivă. De la debutul pandemiei, în Bulgaria au fost confirmate 133.060 de îmbolnăviri, cu 87.073 de cazuri active. Numărul total al persoanelor care au contractat virusul, dar s-au vindecat este de 42.620 de persoane. Din păcate, numărul deceselor continuă să crească, ajungând la un total de 3.367. (Rador)