Statele federale Schleswig-Holstein și Mecklenburg-Pomerania Occidentală nu participă la toate noile rezoluții privind combaterea coronavirusului. Într-un anumit fel, orașul Kiel (capitala statului federal Schleswig-Holstein) optează chiar pentru un traseu special la nivel național. Cum justifică decizia prim-ministrul Günther?

Coronavirus GermaniaFoto: Hauke-Christian Dittrich / AFP / Profimedia Images

Înainte de conferința prim-miniștrilor, Daniel Günther, prim-ministrul statului federal Schleswig-Holstein, îi transmisese deja în mod clar cancelarului Angela Merkel că statul său nu va urma exemplul celorlalte. Așa s-a și întâmplat, iar atunci când politicianul CDU (Uniunea Creștin-Democrată) a apărut în fața presei din Kiel a raportat despre „calea specială Schleswig-Holstein” pe care a adoptat-o. Începând de luni, măsurile de combatere a răspândirii coronavirusului vor fi, într-o oarecare măsură, mai relaxate în nord-vest.

Serviciilor de îngrijire corporală și cosmetică, cum ar fi saloanele de manichiură sau cele de masaj, li s-a permis redeschiderea, la fel și grădinilor zoologice și parcurilor pentru animale.

Totodată, grădinile zoologice și parcurile pentru animale vor fi deschise în Mecklenburg-Pomerania Occidentală și, asemenea capitalei acestui stat federal, Schwerin, Kiel a decis să nu mai respecte pentru mult timp restricții în ceea ce privește comerțul cu amănuntul. Statul Schleswig-Holstein este unic din alt punct de vedere.

În timp ce toate celelalte state înăspresc restricțiile de contact, însemnând că doar 5 persoane din două case diferite au voie să se întâlnească, iar în perioada de Crăciun maximum 10 persoane (în ambele cazuri neluând în calcul copiii), Schleswig-Holstein rămâne cu bine-cunoscuta regulă adoptată anterior în stat: într-un cadru public se pot întâlni până la 10 persoane din maximum două case diferite, iar în privat nu există limită. Prim-ministrul Daniel Günther a precizat că această practica va fi respectată și în timpul sărbătorilor.

Pentru Günther „calea Schleswig-Holstein” și-a dovedit rata de succes. La urma urmei, nu cu mult timp în urmă a decis la o altă conferință a prim-miniștrilor că nu va adopta anumite înăspriri, doar pentru a explica la scurt timp după aceea că situația a evoluat diferit. Acest fapt se petrecea în luna octombrie și era vorba despre închiderea restaurantelor. Partenerul de coaliție al FDP (Partidul Liber Democrat) nu a fost foarte entuziast, iar Günther a vorbit despre o decizie dificilă, știind că ar fi de puțin folos dacă restaurantele din Hamburg s-ar închide. În prezent, FDP a mulțumit prim-ministrului pentru aplicarea „diferențierii regionale”, cu toate acestea, restaurantele și hotelurile rămân în continuare închise și în Schleswig-Holstein.

Un motiv pentru impulsul acestei diferențieri regionale este numărul scăzut de infectări. În declarația sa de miercuri seara, Daniel Günther a făcut constant referire la acest aspect. Mecklenburg-Pomerania Occidentală și Schleswig-Holstein sunt singurele state federale care se regăsesc încă sub valoarea incidenței de 50. În nord-vest valoarea este de 47,9, în nord-est 44,2, media germană fiind de 137,8. Nu poate fi explicat de ce valorile sunt atât de scăzute.

Faptul că ambele sunt zone slab populate ajută cu siguranță. În orice caz, în ciuda ușoarelor relaxări ale măsurilor, Günther s-a prezentat de obicei drept un susținător al unei linii stricte în lupta împotriva virusului, similar cu premierul Manuela Schwesig (SPD) din Schwerin. Daniel Günther se bazează pe măsuri standard care trebuie luate numai atunci când sunt atinse anumite valori ale incidenței. Frankfurter Allgemeine Zeitung (preluare Rador)