Autoritățile spaniole plănuiesc să depună un nou efort pentru a-i încuraja pe angajați să iasă la pensie mai târziu, pentru a anula deficitul de asigurări sociale în doi ani, după ce Guvernul de la Madrid a ajuns la concluzia că o reformă anterioară a sistemului de pensii a avut un impact limitat până acum, transmite Reuters.

SpaniaFoto: Profimedia Images

Spania are una dintre cele mai mari speranțe de viață din Europa și una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate. Bugetul asigurărilor sociale, cu pierderi anuale de 30 de miliarde de euro, ar urma să fie anul viitor cel mai mare contributor la deficitul public general.

Această țară este încă în mijlocul consecințelor unei reforme profunde a sistemului public de pensii lansată în 2011. Aceasta va majora treptat vârsta legală de pensionare până la 67 de ani în 2027, de la 65 de ani și zece luni în prezent, și introduce reguli care înăspresc accesul la o pensie completă.

Însă la mijlocul acestei reforme, Guvernul a concluzionat că măsurile au avut un impact limitat și că din ce în ce mai mulți spanioli profită de portițele actuale pentru a ieși mai repede la pensie. Anul trecut aproape 16% din pensionările voluntare au fost anticipate, comparativ cu 8% în 2011.

Vârsta medie de pensionare este de 64 de ani și 6 luni.

Acum, după ce a obținut sprijinul Parlamentului la finele lunii octombrie pentru noi reforme, Guvernul de la Madrid vrea acum să modifice balanța dintre penalități și stimulente pentru a-i convinge pe spanioli să decidă, în mod voluntar, să își amâne ieșirea la pensie cu o abordare mai pozitivă.

Un proiect definitiv încă trebuie să fie aprobat de cabinet și apoi să se întoarcă în Parlament pentru un vot final.

Având în vedere că pensia în Spania este plafonată la 2.683 de euro, penalizarea actuală pentru cei care ies la pensie anticipat este aproape insesizabilă pentru aceia care au salarii mari. În același timp, bonusul pentru cei care se pensionează mai târziu este un supliment de doar 3,2% din salariul mediu, comparativ cu 10% în Marea Britanie și 6% în Germania.

Pe lângă modificarea regulilor cu privire la cei care beneficiază de bonus, Guvernul de la Madrid vrea să demareze și o campanie de conștientizare pentru a spune spaniolilor că acest bonus există cu adevărat.

”Zeci de mii de muncitori se pensionează cu doar câteva luni înainte să ajungă la 67 de ani, pierzând bonusul adițional de 2%. Înțelegem că acest comportament irațional se datorează unei lipse de informări și vrem să schimbăm acest lucru”, a spus oficial din conducerea Ministerului Securității Sociale.