Schimbarea religiei înainte de căsătorie va fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare în cel mai populat stat al Indiei, o mutare despre care activiștii opoziției afirmă că reprezintă cel mai nou atac la adresa secularismului istoric al țării, notează The Telegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

Politicienii partidului de guvernământ Bharatiya Janata (BJP), o formațiune naționalistă hindusă, afirmă că bărbații musulmani le spală pe creier pe femeile hinduse înainte de căsătorie, o practică pe care o numesc „Iubire Jihad” și despre care afirmă că face parte dintr-o conspirație mai amplă de a schimba demografia Indiei.

Autoritățile din Uttar Pradesh, cel mai populat stat indian, condus de BJP afirmă că legea este necesară întrucât au documentat peste 100 de cazuri de convertire forțată.

„Maniera în care convertirile religioase sunt făcute, folosind amăgire, minciuni, forță și lipsă de onestitate este sfâșietoare și a fost necesar să avem o lege în această privință”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului din Uttar Pradesh.

Legi similare au fost propuse în alte două state conduse de BJP.

Uttar Pradesh, cu o populație de peste 200 de milioane de locuitori, va permite schimbarea religiei după căsătorie dar doar dacă o cerere este înaintată unui magistrat cu două luni înainte urmând ca aceasta să fie revizuită de o comisie.

Însă în realitate convertirile religioase forțate sunt extrem de rare și aproximativ 80% din populația de 1,38 miliarde de cetățeni ai Indiei este constituită din hinduși practicanți.

Săptămâna trecută 5 parlamentari ai opoziției au condamnat legea privind „Iubirea Jihad”, afirmând că încalcă libertățile personale și reprezintă un atac la adresa secularismului țării.

Legea este ultima tentativă de a „diviza națiunea și perturba armonia din comunități”, potrivit lui Ashok Gehlot, ministrul-șef al Rajasthanului, un stat condus de Partidul Congresului.

BJP a fost acuzat de implementarea mai multor politici islamofobe și de discriminare a creștinilor după ce premierul Narendra Modi a fost ales pentru un nou mandat în 2019.

Citește și: