Ar putea părea un titlu dintr-un ziar de satiră dar nu este: spaniola nu va mai fi limba oficială a statului spaniol sau „lingua franca” (comună) în învățământ, măsura fiind inclusă în noua lege a educației elaborată de guvernul socialist, scrie National Review.

Pedro SanchezFoto: Captura video

Războiul declarat limbii spaniole este răscumpărarea plătită de premierul socialist Pedro Sánchez naționaliștilor catalani din ERC (un partid care la nivel național reprezintă 3% din alegătorii spanioli) în schimbul votului lor pentru a trece legea bugetului.

Potrivit noii legi, singura limbă comună din Catalonia va fi catalana iar în multe orașe din Spania copiii nu vor putea învăța preponderent în spaniolă.

În Catalonia, matematica, științele și filozofia vor continua să fie predate în catalană, cum se întâmplă de mulți ani, însă acum părinții nu vor mai putea pretinde prin sistemul judiciar educarea copilului lor în spaniolă.

Potrivit National Review (NR), măsura ar încălca flagrant dreptul la libera educație stipulat în constituția spaniolă.

Același lucru se va întâmpla și în Țara Bascilor și în Galicia, celelalte două regiuni cu propriile limbi minoritare, regiuni în care spaniola era deja discriminată cu consimțământul partidelor de guvernământ regionale.

Ceea ce s-a schimbat acum este că războiul asupra limbii spaniole va deveni politica oficială a statului spaniol, notează NR.

Cauza acestei nebunii este ERC, un partid naționalist de extrema stângă catalan care reprezintă relativ puțini alegători spanioli iar în Catalonia a obținut doar 22% din voturi însă guvernul lui Sánchez este cel care o permite, având nevoie de voturile sale.

Săptămâna trecută, prim-ministrul spaniol celebra în parlament „înfrângerea răsunătoare” a conservatorismului american iar acum a permis reducerea la tăcere a limbii lui Cervantes, notează National Review.