Curtea Supremă a Statelor Unite a hotărât în favoarea organizațiilor religioase într-o dispută privind restricțiile legate de COVID-19 impuse de guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, care limitau numărul de participanți la serviciile religioase, anunță CNN.

Foto:

În decizia luată cu 5 voturi la 4, judecătoarea Amy Coney Barrett, numită recent de președintele Donald Trump, s-a alăturat judecătorilor conservatori în opinia majoritară în timp ce judecătorul-șef Justin Roberts a votat alături de cei trei liberali ai Curții.

Decizia blochează un ordin al guvernatorului Cuomo prin care participarea la serviciile religioase era limitată la 10, respectiv 25 de enoriași, dând câștig de cauză unei plângeri formulate de Dieceza Catolică din New York și Agudath Israel, potrivit NBC News.

Statul New York s-a apărat afirmând că restricțiile impuse lăcașelor de cult au fost deja relaxate.

Opinia majoritară notează că restricțiile ar încălca libertatea religioasă și nu sunt neutre deoarece „impun un tratament în mod deosebit de dur lăcașelor de cult”.

Deși instituțiile religioase ar fi afectate, afacerile catalogate ca esențiale ar putea primi câte persoane doresc, potrivit curții, iar lista cuprinde saloane de acupunctură și alte facilități despre care judecătorii afirmă că nu sunt esențiale.

Curtea notează de asemenea că nu există dovezi că organizațiile care au formulat plângerea au contribuit la răspândirea COVID-19.

Judecătorul-șef Justin Roberts a formulat o opinie separată, afirmând că nu vede necesitatea acestei decizii întrucât autoritățile au revizuit deja măsurile și lăcașele de cult care au intentat acțiunea pot deja să țină servicii până la 50% din capacitate.

Judecătoarele liberale Sonia Sotomayor și Elena Kagan au notat că admiterea plângerii „doar va exacerba suferința națiunii”.

Citește și: