Departamentul american al Apărării a refuzat miercuri să acorde un permis pentru proiectul de exploatare minieră de aur şi cupru Pebble Mine din Alaska, punând capăt aproape definitiv acestui proiect criticat pentru consecinţele sale nefaste asupra mediului, informează AFP, preluată de Agerpres.

Senatul SUAFoto: senate.gov

Într-un comunicat, colonelul Damon Delarosa, comandantul districtului Alaska al Corpului de ingineri al armatei terestre americane (USACE), declară că planul prezentat de Pebble Limited Partnership pentru eliminarea deşeurilor "nu respectă recomandările legii privind protejarea apei şi că acest proiect este "contrar interesului public".

Măsura reprezintă o victorie majoră pentru organizaţiile ecologiste, precum şi pentru populaţia indigenă din Alaska, care se opun proiectului Pebble Mine de peste un deceniu.

Exploatarea s-ar afla în Golful Bristol, regiune unde se află cea mai mare zonă de pescuit a somonului sălbatic din lume.

Calitatea excepţională a apei râurilor şi a zonelor mlăştinoase oferă un habitat ideal pentru această specie de peşti.

Deja din 2014, sub administraţia Obama, Agenţia americană pentru protecţia mediului (EPA) a încercat să blocheze proiectul, subliniind consecinţele sale negative pentru pescuitul local.

Dar administraţia Trump a autorizat Pebble Limited Partnership, o filială a grupului canadian Northern Dynasty Minerals, să solicite o licenţă de exploatare.

În plus faţă de activiştii de mediu şi popoarele indigene, apropiaţi ai preşedintelui republican în exerciţiu s-au opus acestui proiect, începând cu fiul său cel mare, Donald Trump Jr, căruia îi place să pescuiască în Golful Bristol.

În luna august, preşedintele ales Joe Biden s-a exprimat împotriva unei exploatări miniere în zonă, reiterând poziţia administraţiei Obama.

Suntem, în mod evident, consternaţi de ştirea de astăzi, având în vedere că USACE a emis în iulie o declaraţie privind impactul asupra mediului în care afirma clar că proiectul ar putea coexista în armonie cu industria pescuitului şi ar fi oferit beneficii economice semnificative comunităţilor aflate în imediată apropiere a exploatării", a reacţionat preşedintele-director executiv al Pebble Limited Partnership, John Shively, într-un comunicat transmis AFP.

Compania intenţionează să facă apel la decizia USACE.

Consiliul pentru protejarea resurselor naturale (NRDC), un ONG care se opune proiectului, a salutat blocarea acestuia. "Această regiune a cunoscut numeroase incertitudini cu privire la soarta sa timp de un deceniu. Această decizie recunoaşte că ar fi fost imposibil să se atenueze daunele cauzate de Pebble Mine", a declarat Joel Reynolds din partea NRDC.