Acum un an, veniturile din turism au reprezentat 42% din economia Islandei. În vreme ce țara a profitat de scăderea provocată de pandemie și a pus deoparte 12 milioane de dolari pentru a-și îmbunătăți drumurile și obiectivele pentru viitorii turiști, este dornică și să-și revitalizeze industria turistică, care a suferit un declin cu 72%. Țara nordică vă va accepta dacă puteți contribui la stimularea turismului fără să ocupați din locurile de muncă locale.

Islanda, atrăgătoareFoto: visiticeland.com

Astfel, Islanda și-a extins programul de vize pe termen lung dincolo de zona europeană Schengen. Acum le permite și altor cetățeni, inclusiv americani, să rămână până la șase luni, conform programului Work in Iceland, care acționează în acord cu guvernul.

Dar există o clauză majoră: „Pentru a obține permisiunea pentru o ședere prelungită, persoana în cauză trebuie să demonstreze o relație de muncă cu o companie străină (sau una verificată de activitate pe cont propriu în țara unde are reședință permanentă) și să corespundă cerințelor de venit și asigurare de sănătate”.

Pragul de venit este fixat la un milion de krona islandeze lunar, ceea ce reprezintă 7.360 USD pe lună sau 88.000 USD pe an, informează Bloomberg.

„Cred că idea este de a atrage specialiști cu venituri mari din Silicon Valley sau San Francisco să-și cheltuiască banii aici, nu acolo”, spune Asta Gudrun Helgadottir, fostă membră a parlamentului.

Conform informațiilor, speranța este că turiștii pe termen lung pot stimula economia făcând rezervări pe Airbnb și cheltuind în restaurante, dar și făcând excursii de weekend în lungul lor sejur, câtă vreme au slujbe bine plătite de acasă și nu ocupă unele ale comunității islandeze.

Costul vieții în Islanda a fost întotdeauna ridicat, iar țara începuse să-i ochească pe turiștii cu venituri mari, cu oferte ca Blue Lagoonʼs Retreat Hotel, unde camerele pleacă de la 1.300 USD pe noapte, sau Six Senses din Ossura Valley care se va deschide în curând. Ce este atrăgător acum în Islanda este cu siguranță distanțarea socială împământenită. Cu o populație de 361.313 în 2019, conform Băncii Mondiale, țara a raportat 5.277 de cazuri de Covid-19 și 26 de decese, spune Johns Hopkins Coronavirus Resource Center. (Travel + Leisure)