Parlamentul bulgar a respins miercuri un proiect controversat al prim-ministrului Boiko Borisov de rescriere a Constituției, pe care l-a depus în august în încercarea de a dezamorsa criza politică, relatează AFP.

Boiko BorisovFoto: consilium.europa.eu

Această propunere, criticată recent de Comisia de la Veneția, organul consultativ al Consiliului Europei pentru chestiuni constituționale, a primit doar 110 voturi pentru, în timp ce pentru a continua procedura era nevoie de o majoritate de 160 din 240 de deputați.

Guvernul conservator lansase o astfel de inițiativă pentru a încerca să slăbească mișcarea de protest, care denunță vehement presupusele legături cu oligarhia.

Dar această decizie, văzută ca o manevră pentru a economisi timp și pentru a rămâne la putere până la alegerile generale din martie 2021, a provocat o reacție puternică din partea manifestanților. Confruntările cu poliția au lăsat peste 45 de răniți la Sofia la începutul lunii septembrie.

Proiectul nu a adus nicio limitare a puterii procurorului general Ivan Geshev, astăzi neatins, a cărui demisie este cerută de protestatari.

Deplorând „o ocazie ratată”, Comisia de la Veneția a regretat, într-un comunicat de presă, „faptul că lansarea reformei constituționale nu a fost precedată de o dezbatere publică adecvată, că proiectul a fost elaborat în cadrul majorității Parlamentul, aparent fără nicio contribuție externă și că motivele anumitor amendamente nu au fost bine explicate ”.

Demonstrațiile au adunat mii de oameni pentru mai bine de 100 de zile, înainte de a deveni rare în ultimele săptămâni, în special din cauza crizei de sănătate cauzată de pandemia Covid-19.