Premierul ungar propune amânarea discuțiilor privind statul de drept și „acordarea rapidă a banilor” țărilor afectate de coronavirus, în ajunul unei întâlniri de coordonare la Budapesta cu omologul său polonez, potrivit AFP.

Viktor OrbanFoto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia

"Țările care au nevoie doresc banii repede. Să le dăm acești bani", a declarat Viktor Orban într-un interviu acordat săptămânalului german Die Zeit.

"Celelalte țări doresc un nou stat de drept. Bine, să discutăm. Primul lucru, trebuie să începem imediat, al doilea este mai puțin urgent" și "poate aștepta câteva luni", adaugă el.

Liderul suveranist urmează să-l primească joi pe prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki pentru „coordonarea poziției” celor două țări, angajate într-o confruntare cu Bruxelles.

Polonia, prin purtătorul de cuvânt al guvernului Piotr Müller, a declarat că discuțiile se vor concentra pe „negocierile bugetare în curs în Uniunea Europeană”.

"Polonia și Ungaria intenționează să își coordoneze pozițiile", a declarat reprezentanța permanentă poloneză la Bruxelles pe Twitter.

Acuzați periodic de Bruxelles pentru reformele lor care au subminat valorile democratice, Budapesta și Varșovia au folosit dreptul de veto pe bugetul multianual și pe planul european de redresare săptămâna trecută.