Marea Britanie și-a redus miercuri angajamentul pentru ajutoare externe de la 0,7% la 0,5% din PIB, provocând demisia unui ministru și critici din partea ONG-urilor și a liderului spiritual al Bisericii Anglicane, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul de finanțe britanic Rishi Sunak a anunțat tăierea bugetului pentru asistarea altor țări ca parte a recenziei anuale privind cheltuielile guvernului.

„În timpul unei urgențe fiscale domestice trebuie să prioritizăm resursele noastre limitate pe locuri de muncă și servicii publice; să ne agățăm cu rigiditate de ținta de a cheltui 0,7% din venitul nostru național peste mări este greu de justificat”, a declarat Sunak.

Acesta a precizat că nivelul cheltuielilor va crește din nou la 0,7% când o vor permite condițiile fiscale, fără să anunțe o dată țintă.

Analiștii consideră că măsura se va dovedi populară în rândul alegătorilor și mass-mediei care argumentează că pandemia de COVID-19 și criza economică provocată de aceasta ar trebui să ducă la o scădere a ajutoarelor externe.

Însă ministrul pentru dezvoltare sustenabilă din cabinetul Johnson, baroneasa Liz Sugg, și-a prezentat demisia din cauza deciziei, afirmând că va diminua influența globală a Marii Britanii.

Și alți membri importanți ai Partidului Conservator aflat la guvernare, printre care fostul ministru de externe Jeremy Hunt, au criticat decizia, sugerând o posibilă rebeliune în parlament.

„Să ne tăiem bugetul pentru ajutoare cu o treime într-un an în care milioane de persoane vor cădea în sărăcie extremă nu îi va face doar pe ei mai săraci ci și pe noi mai săraci în ochii lumii”, a declarat Hunt.

Anunțul a fost criticat de asemenea de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, acesta catalogând-o drept rușinoasă și greșită.

Mai multe organizații caritabile au spus de asemenea că decizia este obtuză.

„Tăierea bugetului pentru ajutoare în timpul unei pandemii globale este ca și când ai închide stațiile de pompieri în timpul unei canicule”, a afirmat Patrick Watt de la organizația Christian Aid.

Oxfam a afirmat că decizia vor diminua leadership-ul și influența britanică într-o perioadă în care este nevoie stringentă de ambele.