Duminică, 22 noiembrie, a fost ultima dată când rugăciunea „Tatăl Nostru” așa cum o cunoaștem dintotdeauna a fost recitată la Liturghie. Din 29 noiembrie, prima duminică a noului an liturgic după ritul roman sau latin, noua rugăciune intră în vigoare în majoritatea eparhiilor italiene. Totuși, pentru celelalte biserici va fi timp să se pună în temă cu noile formule până la Paștele 2021, informează agenția italiană ANSA, citată de Rador.

BiblieFoto: Wikipedia

Prin urmare, din cea mai celebră rugăciune din lume este eliminat versetul „nu ne duce în ispită”, care devine „nu ne abandona ispitei”.

O modificare care privește în esență traducerea din textul original în greaca veche. Dorită puternic de Papa Francisc, noua versiune a fost deja adoptată de alte conferințe episcopale în respectivele lor limbi.

Între timp, în vederea Crăciunului, ar putea exista un nou protocol pentru cea mai ascultată (și aglomerată) Liturghie a anului, scrie ANSA. Mai exact, ar putea fi întocmite câteva indicații, de la program până la prezență, de la coruri la procesiuni. Printre problemele care urmează a fi rezolvate - de exemplu cea a programului, cu o posibilă prelungire de o oră sau două, pentru seara de 24 decembrie, până la instituirea măsurilor de restricție (în prezent ora 22:00), pentru a garanta participarea la „Liturghia de la miezul nopții”. Ar trebui să aibă loc controale riguroase la intrări, respectând numărul maxim al celor care pot sta într-o biserică, garantând distanțarea socială pentru toți. Indicații ar putea fi impuse și pentru persoanele care pot sta în altar, precum și pentru coriști.