Susținătorii opoziției din Belarus au ieșit din nou în stradă duminică pentru a protesta față de președintele Alexander Lukașenko, care se confruntă cu o provocare fără precedent de la controversata sa realegere la începutul lunii august, relatează AFP.

Protestatar batutFoto: Captura video

Coloane de manifestanți, câteva zeci de mii de oameni, potrivit unui jurnalist AFP, au mărșăluit în diferite cartiere din Minsk, capitala Belarusului, scandând „Trăiască Belarus!” și fluturând steaguri cu roșu și alb, culorile drapelului Republicii Populare Belarus și care au devenit culorile opoziției.

Ofițeri de poliție, precum și vehiculele blindate și tunuri cu apă au fost mobilizate în număr mare la Minsk cu puțin timp înainte de începerea demonstrației la 10:00 GMT.

Aproximativ 70 de manifestanți au fost arestați de poliție, potrivit centrului pentru drepturile omului Viasna.

Pe rețelele de socializare, utilizatorii de internet din Belarus au raportat confruntări cu polițiștii în unele curți, publicând videoclipuri.

"Nu pot accepta ceea ce se întâmplă acum (...). Îmi vine să vomit când mă gândesc la oamenii care sunt la putere în țară și la valorile pe care le apără", a declarat pentru AFP unul dintre demonstranți, Olga Mamtchits, informaticiană în vârstă de 22 de ani.

"Vor să ne murdărească demnitatea cu noroi. Pentru demnitatea mea, pentru viitorul nepoților mei vin să demonstrez", a declarat Alexander Ignatov, pensionar în vârstă de 72 de ani.

Șefa opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaya, în exil în Lituania, a salutat protestul de duminică drept un pas în față către o „Belarus liberă și echitabilă” într-un mesaj de susținere a protestatarilor, postat sâmbătă seara pe Telegram.

„Nu putem face dintr-o țară o închisoare dacă nimeni nu se teme de temniceri”, a spus ea.

Înainte de demonstrație, mai multe de stații de metrou erau închise și internetul mobil era tăiat, potrivit unui jurnalist AFP.

Opoziția din Belarus cere demisia lui Alexander Lukașenko, reales pentru un al șaselea mandat în august, în ciuda acuzațiilor de fraudă masivă.

Manifestările săptămânale de duminică au reunit peste 100.000 de oameni în Minsk, un record în această țară. Mobilizarea a fost totuși scăzută în ultimele săptămâni.

De la începutul protestelor, mii de oameni au fost arestați, cel puțin patru au murit și alte zeci au denunțat torturi și violențe suferite în timpul detenției.

Susținut de Moscova, Alexander Lukașenko, în vârstă de 66 de ani și la putere din 1994, refuză să-și părăsească funcția și a menționat doar reforme constituționale vagi, în încercarea de a calma protestul.