De atât de mult timp la putere încât a fost supranumită ”cancelarul etern” al Germaniei, Angela Merkel marchează sâmbătă 15 ani la cârma puterii economice de top a Europei în timp ce popularitatea sa și încrederea publică urcă la noi înălțimi în contextul în care timpul pe care îl mai are în funcție se scurge, relatează France24, citând AFP.

Angela MerkelFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

În timp ce coronavirusul face ravagii în lume, gestionarea pandemiei pe baza unor soluții științifice a repus-o pe Merkel în centrul jocului.

Merkel, 66 de ani, a spus că se va retrage din funcția de cancelar, pe care o deține din 22 noiembrie 2005, când actualul mandat se încheie în 2021 și va părăsi complet zona politică.

Presupunând că își termină cel de-al patrula mandat, ea va egala recordul de longevitate al lui Helmut Kohl care a stat 16 ani la putere, cu o întreagă generație de tineri germani care nu au cunoscut o altă persoană la putere.

Cândva de neimaginat, apelurile pentru ca ea să rămână pentru încă un mandat acum pot fi auzite, datorită modului ferm în care a gestionat focarul de Covid-19 din Germania, unde ratele de infecție și de decese au rămas mai mici decât cele ale majorității partenerilor europeni.

Marea majoritate a germanilor afirmă că au o opinie foarte bună cu privire la strategia ei de „ciocan și dans” de restricții mai stricte și mai relaxate în conformitate cu nivelurile de infecție, despre care Merkel a spus că au fost „printre cele mai dificile decizii din timpul meu în funcție”.

Înțeleapta, pragmatica și imperturbabila Merkel a funcționat pentru mulți în ultimii ani drept contra-balanța binevenită pentru marii și imprudenții bărbați ai politicii globale, de la Donald Trump la Vladimir Putin, în timp ce liberalii au privit-o drept „liderul lumii libere".

Un sondaj realizat luna trecută de Pew Research Center a arătat că mari majorități din cele mai multe țări occidentale au „încredere în Merkel pentru a face ceea ce trebuie în ceea ce privește afacerile mondiale”.

Crescută în spatele Cortinei de fier, specializată în chimie cuantică Merkel a fost mult timp sincronizată cu electoratul său potrivnic schimbării, ca garant al stabilității și prosperității.

Schimbările sale politice majore au reflectat dorințele unei societăți în schimbare - printre care eliminarea treptată a energiei nucleare după dezastrul de la Fukushima din 2011 - și a partidul CDU către centrul politic.

Înainte de pandemie, cea mai îndrăzneață mișcare a ei, menținerea frontierelor germane deschise în 2015 la peste un milion de solicitanți de azil, părea să-i determine moștenirea.

Regina austerității

Compozitorul Wolf Biermann a spus că Merkel ”a arătat lumii prietenoasa față a rațiunii umane” când a ales să nu folosească ”sârmă ghimpată, tunuri cu oameni, arme și tancuri pentru a alunga mii de refugiați disperați la granița Germaniei”.

În timp ce mulți germani au susținut-o, a dat apă la moară partidului de extremă dreapta - Alternativa pentru Germania.

În același timp, lideri precum Viktor Orban au acuzat-o de ”imperialism moral” din cauza poziției sale de întâmpinare.

Cinci ani mai târziu, Uniunea Europeană nu pare deloc mai aproape de o unitate cu privire la politica migraționistă.

Femeia cunoscută cândva drept ”cancelarul climei”, a devenit liderul din timpul crizei din zona euro care a tăiat drastic cheltuieli în schimbul unor împrumuturi internaționale pentru țări împotmolite în datorii.

Protestatarii au numit-o ”regina austerității” și au caricaturizat-o în haine naziste.

Merkel a început drept o contemporană a lui George W. Bush, Tony Blair și Jacques Chirac când a devenit cea mai tânără și prima femeie cancelar al Germaniei în 2005.

Merkel, născută Angela Dorothea Kasner, pe 17 iulie 1954 în Hamburg, este fiica unui cleric luteran și a unei profesoare. Tatăl său și-a mutat familia într-o parohie mică din Estul comunist într-un moment în care majoritatea oamenilor se duceau invers.

O studentă de top, a excelat la matematică și rusă, care a ajutat-o să mențină dialogul cu alți veterani ai scenei lumii, precum președintele Rusiei, Putin, care era ofițer KGB la Dresda când Zidul Berlinului a căzut în 1989.

Merkel a păstrat numele primului soț, cu care s-a căsătorit în 1977 și de care a divorțat cinci ani mai târziu.

Acum, în timpuri turbulente de multiple crize globale, perioada post-Merkel pare incertă.