Olanda va interzice vânzarea de țigări și alte produse din tutun în supermarketuri din 2024 pentru a încerca să motiveze mai multe persoane să renunțe la fumat, a anunțat guvernul olandez, potrivit Reuters.

Restrictii europene la tigariFoto: Parlamentul European

Măsura, care va include și interzicerea automatelor de vânzare a țigărilor, va închide în jur 11.000 din cele aproximativ 16.000 de puncte de vânzare a produselor din tutun din țară, potrivit executivului olandez.

Până la 55% din totalul vânzărilor de produse din tutun din Olanda sunt realizate în supermarketuri.

„Acest lucru va preveni numeroase morți inutile și suferință medicală”, a declarat secretarul de stat pentru sănătate Paul Blokhuis despre măsură.

În jur de 22% din adulții olandezi sunt fumători regulați, potrivit datelor institutului de cercetare medicală Trimbos, în scădere față de 2014 când 26% se declarau fumători.

Fumatul este interzis în barurile și restaurantele olandeze din 2008 iar anul acesta a fost interzis fumatul în stațiile de tren, urmând ca același lucru să se întâmple din 2022 și în cazul clădirilor de birouri.

De luna trecută, țigările pot fi vândute în Olanda doar în pachete gri cu avertismente grafice mari pe ele iar supermarketurile trebuie să pună produsele din tutun în cabinete închise departe de privirile potențialilor clienți.