Emmanuel Macron a acuzat, într-un interviu publicat vineri de Jeune Afrique, "strategia" Rusiei și a Turciei de a alimenta un sentiment antifrancez în Africa jucând cartea "resentimentelor post-coloniale", scrie AFP.

Vladimir Putin, Emmanuel MacronFoto: GONZALO FUENTES / AFP / Profimedia

"Există o strategie care se aplică, uneori condusă de lideri africani, dar în special de puterile străine, precum Rusia sau Turcia, care joacă pe resentimentul post-colonial", a afirmat șeful de stat. "Nu trebuie să fim naivi: mulți dintre cei care dau voce, care fac videoclipuri, care sunt prezenți în presa francofonă sunt pe lista de plată a Rusiei sau a Turciei", a continuat președintele francez.

Emmanuel Macron a insistat asupra "relației echitabile" și pe "veritabilul parteneriat" pe care Franța încearcă să-l promoveze de la sosirea sa la putere, în 2017. Acesta a citat restituirea mai multor opere de patrimoniu africane către țări precum Senegal, Benin.

"Cred că între Franța și Africa trebuie să fie o poveste de dragoste", a pledat Macron, adăugând că "nu trebuie să fim prizonierii trecutului nostru".