De ce nu vrea Bulgaria ca Macedonia de Nord să intre în Uniunea Europeană

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 20 noiembrie 2020, 1:14 Actualitate | Internaţional


Gote Delcev (foto Aleksandar Vladikov)
Foto: Wikipedia
Schimbarea numelui nu este suficientă. După ce a încheiat, în 2019, un vechi diferend cu Grecia, mica Republică Macedonia de Nord (2,12 milioane de locuitori) se confruntă cu reapariţia unei alte dispute care îi blochează drumul spre Uniunea Europeană (UE), scrie potrivit Le Monde, citat de Rador.

De astă dată, Bulgaria împiedică începerea negocierilor de aderare. "Noi am estimat ca nu este momentul" să începem aceste negocieri cu Skopje, a declarat marţi, 17 noiembrie, secretarul de stat german la afaceri europene, Michael Roth – a cărui ţară deţine preşedinţia reuniunilor ministeriale ale UE până la sfârşitul anului - la finalul unei videoconferinţe cu omologii săi europeni.

"Bulgaria nu poate susţine în această etapă un acord cadru cu Republica Macedonia de Nord", a confirmat ministrul afacerilor externe bulgar, Ekaterina Zaharieva. Or, acest acord cadru nu poate fi adoptat decât cu unanimitatea celor 27 de ţări membre ale UE. Înaintea reuniunii de marţi, prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, s-a declarat pregătit pentru o asemenea decizie, adăugând că mai e timp până la convocarea, la sfârşitul lui decembrie, primei conferinţe interguvernamentale vizând începerea negocierilor. Dar de ce a apărut acest blocaj?

O polemică privind istoria şi limba

Sofia reînvie litigii pe chestiuni lingvistice, istorice şi identitare care otrăvesc viaţa Macedoniei de Nord de la obţinerea independenţei, acum trei decenii. Guvernul bulgar al lui Boiko Borisov, la care participă partidul naţionalist VMRO, şi-a înăsprit tonul în ultima vreme, reproşând Skopje că nu vrea să rezolve diferendele istorice şi prezintă Bulgaria (7 milioane de locuitori) ca pe un duşman în media şi în cărţile de istorie.

După părerea Bulgariei, cele două ţări au o istorie comună pană la formarea Republicii Macedonia în cadrul Iugoslaviei după al Doilea Război Mondial: pe această bază, tot în opinia Bulgariei, macedonenii sunt bulgari, convinşi greşit să aibă o identitate distinctă printr-un "proiect de construcţie etnică" al fostei Iugoslavii comuniste. De asemenea, conceptul de limbă macedoneană este eronat, susţine Sofia, pentru că este vorba de un dialect bulgar.

Conform rezultatelor a două recente sondaje ale institutului Alpha Research, opinia publică bulgară susţine această poziţie: 79% dintre bulgari estimează că Skopje, nerecunoscând originile bulgare ale populaţiei macedonene, se face vinovat de "manipularea faptelor istorice" şi 84% sunt împotrivă ca Bulgaria să susţină o aderare a Macedoniei de Nord la UE înainte de a se ajunge la un compromis privind interpretarea istoriei.

Un erou disputat

O comisie bilaterală de specialişti, creată în 2017 prin tratatul de prietenie semnat atunci între cele doua ţări, încearcă să găsească teren de înţelegere şi să armonizeze manualale şcolare. Dar potrivit lui Petar Todorov, istoric macedonean care face parte din comisie, reuniunile s-au oprit în 2019 din cauza subiectului Goţe Delcev (1872-1903), erou al epocii otomane. Născut în actuala Grecie, el a predat într-o şcoală bulgară în ceea ce este astăzi Republica Macedonia de Nord. La începutul secolului al XX-lea el a intrat în posteritate ca un campion al luptei contra otomanilor. Cele două ţări îşi dispută memoria lui.

De cele două părţi ale frontierei, se găsesc statui şi universităţi care îi poartă numele şi chiar oraşe.

"Oamenii de aici sunt categorici: Goţe Delcev este o personalitate istorică bulgară", a declarat Agenţiei France Presse Elka Bojikova, directoarea liceului din oraşul omonim... Goţe Delcev, din sud-vestul Bulgariei. "Este un fapt că eroii trecutului, ca Goţe Delcev, sunt importanţi, atât pentru macedoneni cat şi pentru bulgari", a declarat în septembrie viceprim-ministrul nord-macedonean delegat pentru afaceri europene, Nikola Dimitrov, citat de site-ul Balkan Insight. "Istoricii trebuie să se aplece asupra subiectului, chiar şi pentru ca fiecare parte să poată cunoaşte punctul de vedere al celeilalte".

Miză politică internă

Şi dacă diferendul istoric nu este decat o iluzie? În opinia lui Angelos Chrisogelos, asociat al think tank-ului Chatham House, citat de Euronews, majoritatea cerinţelor Sofiei faţă de Macedonia de Nord privesc probleme neclare de identitate şi de istorie şi reflectă nevoia, pentru guvernul bulgar, de a adopta o poziţie fermă naţionalistă din motive de politică internă".

Unii analişti denunţă o tactică obişnuită în Balcani: reamintirea unor conflicte istorice emoţionale pentru a câştiga puncte înaintea alegerilor, programate anul viitor în Bulgaria. Or, de la jumătatea lui 2020, proteste masive contra "dictaturii mafiei" zguduie ţara, cea mai săracă şi mai coruptă din Europa, potrivit ONG-ului Transparency International, şi se înmulţesc cererile de demisie a conducătorilor bulgari.

În UE încă nu, dar deja în NATO

Calea spre UE s-a deschis pentru Republica Macedonia în ianuarie 2019, când ţara a sfârşit prin a ajunge la un acord cu Grecia privind numele său - în cadrul acordului din Prespa - acceptând să-i adauge "de Nord". Timp de 27 de ani, Grecia şi-a acuzat vecinul de abuz istoric prin folosirea numelui de "Macedonia" pe care ea voia să-l păstreze pentru provincia sa nordică. Atena, membră a UE, a blocat orice apropiere intre Macednia de Nord de o parte şi NATO şi Bruxelles de cealaltă parte. Această ceartă o dată liniştită, ţara a devenit efectiv, pe 27 martie, al 30-lea membru al Alianţei atlantice.

Bulgaria nu a ezitat să evoce acordul greco-macedonean pentru a forţa mâna vecinului său. "Aţi acceptat să vă schimbaţri drapelul, să vă schimbaţi numele, remarca în septembrie Krasimir Karakaşanov, viceprim-ministrul bulgar, citat de Euractiv. Dar faţă de ţara care v-a ajutat tot timpul, credeţi că puteţi să vă comportaţi incorect". Le Monde (preluare Rador)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18577 vizualizari

 • -1 (15 voturi)    
  Singura sansa (Vineri, 20 noiembrie 2020, 3:03)

  Kepler [utilizator]

  a acestor tari balcanice micute este sa intre in UE, asa ca Maceonia de Nord trebuie sa se poarte bine cu Bulgaria. Iar zona respectiva este de fapt bulgareasca in cea mai mare parte
  si se vorbeste un dialect bulgar pe acolo asa cum spun bulgarii.
  • +1 (9 voturi)    
   Vise, vise...Bulgaria Mare (Vineri, 20 noiembrie 2020, 8:43)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   Daca oamenii aia nu vor pur si simplu sa se numeasca bulgari...stati ca va obligam noi.
   V-am ajutat, ne sunteti datori!
   Pai ce fel de "ajutor" e ala, ca iti ceri banii inapoi cu dobanda.
   Eu le spun prietenilor care imi cer bani cu imprumut, ca eu nu dau cu imprumut ci dau numai ca ajutor din prietenie (o suma care imi permit sa ma lipsesc de ea) si pe care nu-l mai doresc rambursat.
   • +4 (10 voturi)    
    asta-i (Vineri, 20 noiembrie 2020, 9:16)

    codrean [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    cam la fel ca basarabenii sa-si spuna moldoveni si nu romani ! Ti se pare normal ? Ce-ar fi daca un barladean ar declara ca e moldovean si nu roman ?
    Lichele - sa-i numesc si eu ca Liiceanu - se gasesc peste tot. Mai ales printre ministri, la Chisinau ca si la Skoplje ...
    • +1 (9 voturi)    
     Fiecare om este liber (Vineri, 20 noiembrie 2020, 9:50)

     Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui codrean

     sa se identifice cum vrea el!
     Daca tu te declari rus, este treaba ta si numai a ta!
     Un barladean este moldovean dar de nationalitate romana, pt ca nationalitatea moldoveneasca nu este recunoscuta ca atare pe teritoriul Romaniei, pt cei nascuti in Ro.
     Este ca si cum un regatean ar dori sa-i fie recunoscuta nationalitatea de regatean!
     In rep. Moldova, stat suveran recunoscut ca atare si de Ro si avand sistemul legislativ propriu, sunt recunoscute atat nationalitatea romana cat si cea moldoveneasca.
     Poate ca, dupa o eventuala unire lucrurile astea se vor clarifica si acolo.
     PS: Pana la unirea din 1859 Moldova si Tara Romaneasca erau tari si popoare separate formal, desi in fapt erau acelasi popor.
     • +2 (4 voturi)    
      bine (Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:40)

      codrean [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

      La recensamantul viitor imi permiti sa ma declar ... chinez ? Presimt ca asa ma voi simti eu atunci ...
    • +5 (5 voturi)    
     confunzi chestiile (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:31)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui codrean

     Ceea ce se numeste acum Macedonia de Nord nu prea a fost parte a unui stat bulgar vreme de 500 de ani. Basarabia in schimb a fost parte a Moldovei de la infiintare pana la 1812.
     Faptul ca bulgarii au avut vise erotice cu Bulgaria Mare cand au iesit des ub turci e alta poveste.
     Sa nu uitam ca fraierii de bulgari au inceput al doilea razboi balcanic din cauza Macedoniei. Si au luat-o in bot pe toata linia. Cand toti vecinii, Serbia, Grecia, Turcia, ba chiar si Romania iti spun ca esti beat, te duci sa te culci.
     • 0 (2 voturi)    
      O parte a fost... (Vineri, 20 noiembrie 2020, 17:57)

      ACP [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      pentru ce crezi ca s-au declansat razboaiele Balcanice? Ca sa nu mai vorbim de politica de aliante a bulgarior pana al finalul WW2
      • +3 (3 voturi)    
       care parte a fost? (Vineri, 20 noiembrie 2020, 20:47)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui ACP

       A carui stat/principat/voievodat bulgar?
       De la Imperiul vlaho-bulgar nu a mai existat stat bulgar in zona. Bulgaria a fost pasalac turcesc integral sau mai bine zis parte a imensului eyalet Rumelia in care erau de-a valma, greci, vlahii de sud, sirbi, bulgari, albanezi, etc.
  • +3 (5 voturi)    
   vai cat de departe sunteti de realitatea din Maced (Vineri, 20 noiembrie 2020, 23:27)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   Macedonienii doar limba o au comuna cu bulgarii, altfel sunt total diferiti fata de bulgari.

   Am lucrat intr-un comun european in care erau si bulgari si macedoneni - nu am inteles de ce macedonenii erau asa de nervosi cand bulgarii spuneau ca sunt tot bulgari pana cand am vizitat Macedonia de Nord - o tara extraordinar de frumoasa, si ce drumuri, si ce oameni, si ce gospodari si cum au ei simtul afacerii in sange si respectul pentru sine si pentru ceilalti.

   romanii sunt mult mai aproape de stilul bulgaresc, ma refer la romanii din sud, speta tiliorman este sadea bulgareasca...

   dupa vizita in Macedonia de Nord am scris si o mica analiza si sefa mea m-a intrebat cand am avut timp sa observ toate cele, asta pentru ca nici un alt coleg nu a remarcat ceva interesant... Din cauza socului puternic a ceea ce vazusem acolo m-am asternut pe scris pentru ca altfel nu prea scriu...

   Bulgarii au fost si vor ramane comunisti - macedonenii nu au nici o sansa, au alt clocot in sange,,,
 • +3 (15 voturi)    
  descultii din balkani.. (Vineri, 20 noiembrie 2020, 6:08)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... se incurca intre ei. ca intotdeauna.
 • 0 (14 voturi)    
  "cea mai săracă şi mai coruptă din Europa" (Vineri, 20 noiembrie 2020, 6:30)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ce sus ne uitam la sarakiile alea de cefe late castraveti bulgaresti.
 • +1 (7 voturi)    
  Poti prinde (Vineri, 20 noiembrie 2020, 7:14)

  ABBV [utilizator]

  mai multe muste cu miere decat cu otet .......In logica mea proasta .....Daca esti frate cu mine te ajut nu te imping pe scari.
  Betele in roata pe care le pun Bulgari probabil sunt legate de interese economice ......
 • +13 (19 voturi)    
  Iată de ce mi-e scârbă de naționalism (Vineri, 20 noiembrie 2020, 7:41)

  BEDE [utilizator]

  Da, etniile sunt o realitate și națiile sunt o realitate. Dar de naționalismul care afirmă virtuți naționale mi-e scârbă pentru că el este folosit dintotdeauna ca motivație pentru ca o nație să asuprească alte nații. Sunt 100% convins că nu există virtuți naționale, ci numai păcatul și prostia au câte un specific național. Ceea ce este comun la majoritatea celor de o anumită etnie, în afară de limbă, este ceea ce este cel mai josnic. Personalitățile remercabile, cele care sunt cam unul la o sută de mii, tocmai că nu se înscriu în ceea ce este masa de niște milioane de oameni.
  Mai bine ar căuta să lase pretențiile că o personalitate sau alta este a lor și să se laude cu câte o personalitate, ca și cum virtuțile acelei personalități ar fi ale lor. Și apoi să caute să se înțeleagă și să recunoască fiecare nație ce nedreptăți a comis în decursul istoriei față de alte nații. În America, în general, în mod oficial, au recunoscut nedreptățile comise față de indieni și față de negri. Și britanicii au recunoscut că Imperiul lor a comis o serie de nedreptăți. Rușii, în schimb, nu vor să recunoască nimic. Și pare-se că și în Balcani cam tot așa ar fi.
  • +2 (4 voturi)    
   Disputa Bulgaria-Macedonia de N (Vineri, 20 noiembrie 2020, 10:59)

   truiad [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   USA nu e un ex pozitiv. Discriminarile - transpuse in legi- au fost oarecum eliminate de abea in anii '60, la initiativa pres Kennedy, dupa asasinarea lui; efectele inca nu sunt la nivelul asteptarilor populatiilor zis non-albe. Mai degraba pozitia Romaniei fata de Republica Moldova ar trebui invocata: istorie comuna sute de ani, limba comuna-oficiala; si, totusi, Romania incurajeaza tratativele de aderare a R.Moldova la UE !
 • +11 (11 voturi)    
  Bulgarii nu recunosc nici minoritatea românească.. (Vineri, 20 noiembrie 2020, 9:00)

  periscop [utilizator]

  ...din țara lor, și au persecutat-o cu înverșunare.
  • +7 (7 voturi)    
   Bulgaria-Mcedonia de N (Vineri, 20 noiembrie 2020, 11:03)

   truiad [utilizator] i-a raspuns lui periscop

   Nu numai persecutie, desnationalizare ! Populatia compacta, neaos romanesca din Valea Timocului (dintre Serbia si Vidin) a suferit discriminari si in timpul regimului comunist iar dupa '90, populatia tanara a fost incurajata sa migreze spre orasele bulgaresti (inclusiv sa frecventeze scolile in limba bulgara) astfel ca acum in zona sunt putini care mai vorbesc romaneste.
 • +6 (8 voturi)    
  Guvernul Orban (Vineri, 20 noiembrie 2020, 10:45)

  ipolitic [utilizator]

  si Johannis ar putea sa dea o lovitura diplomatica, rezolvand elegant diferendul: sa-l declaram pe Gote Delcev roman al nostru, pe adevaratul nume Ghita Delceu.
 • +8 (8 voturi)    
  Bulgaria si Macedonia de N (Vineri, 20 noiembrie 2020, 10:54)

  truiad [utilizator]

  O disputa sensibila cu implicatii majore: daca Bulgaria insista pe istoria comuna si limbile asemanatoare (trunchi comun) pentru a impiedica aderrea Macedoniei de N ca entitate separata la UE, atunci ce se poate spune despre situatia romano-moldoveanu care este mult mai clara (inclusiv limba oficiala este romana !) si totusi, Romania nu s-a gandit sa impiedice tratativele de aderare la UE a Republicii Moldova, dimpotriva !
  • -1 (3 voturi)    
   Dlui Truiad (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:07)

   CristescuPRadu [utilizator] i-a raspuns lui truiad

   Conducatorii nostri nu au impiedicat tratativele Basarabiei cu UE ca sunt buni la suflet ci pentru ca nu vor sau nu li s-a permis sa solicite unirea. Daca politicienii nostri ar avea aprobare de la Moscova ar sustine unirea nu aderarea Basarabiei la UE. Corect si normal, intrarea basarabenilor in UE trebuie sa se faca prin Romania nu pe langa ea. Parerea mea, scuze daca nu sunt in ton cu clasa noastra politica.
   • +7 (9 voturi)    
    Uniri (Vineri, 20 noiembrie 2020, 16:19)

    truiad [utilizator] i-a raspuns lui CristescuPRadu

    Unirile intre tari suverane nu se fac prin hotarari de guvern (sau santaj) ci prin vointa popoarelor exprimata , in tarile democrate, prin referendum. Nu mai e cazul sa mentionez ce rezultat ar avea - acum - un astfel de referendum in R.Moldova. In Romania ar trebui o campanie puternica pentru un rezultat pozitiv.
    • -2 (2 voturi)    
     Dlui Truiad cu Unirea (Vineri, 20 noiembrie 2020, 20:20)

     CristescuPRadu [utilizator] i-a raspuns lui truiad

     Vointa popoarelor ? Cine mai crede in vointa popoarelor ? Popoarele decid ceva dupa cum sunt dirijate s-o faca. Daca "prostimea" ar reusi sa faca lucrurile cum vrea ea, ar fi haos pe planeta noastra. Asta cu vointa popoarelor sunt povesti cu care sunt intoxicat inca de pe vremea comunistilor. Daca Moscova crede ca interesele sale sunt OK, organizeza un plebiscit in Basarabia ca si rusofonii si gagauzii vor vota unirea cu Romania. Altminteri fenteaza si zic ca drumul Basarabiei este spre Europa, deci diplomatic ne-au pus la punct si ne-au pus pofta-n cui cu Unirea.
 • +7 (7 voturi)    
  Republica Moldova (Vineri, 20 noiembrie 2020, 12:19)

  Ahha [utilizator]

  Trebuie sa luam exemplu de la greci si sa cerem si noi schimbarea numelui RM in Moldova de Est, ca fostii sovietici de acolo isi aroga cu tupeu dreptul istoric de continuatoare a statului medieval Moldova si il confisca nerusinat pe Stefan cel Mare, asa cum i-au invatat rusii.
 • +5 (7 voturi)    
  Macedonia de Nord si bulgarii (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:20)

  CristescuPRadu [utilizator]

  De fapt bulgarii nu zic numai despre macedoneni ca sunt bulgari. Chiar ei, bulgarii, desi veniti de la rusii de pe Volga, spun ca de fapt sunt urmasii tracilor, curent ideologic comunist fundamentat de dna istoric Jivkova. Partial ar fi adevarat pentru ca bulgarii, dupa ce au invadat Balcanii, i-au bulgarizat pe tracii sud-dunareni. Prin aceeasi politica de bulgarizare, i-au bulgarizat si pe urmasii lui Alexandru Macedon. Nici grecii si nici sarbii nu s-au lasat mai prejos si i-au grecizat si respectiv sarbizat pe macedoneni, incvlusiv pe valahii sud-dunareni, totul cu sprijinul Imperiului Bizantin si apoi cu sprijinul Imperiului Tzarist.
  Unii inca mai vor sa minta istoria dar multa vreme nu vor mai reusi.
  • +5 (5 voturi)    
   Desnationalizare (Vineri, 20 noiembrie 2020, 16:23)

   truiad [utilizator] i-a raspuns lui CristescuPRadu

   Bulgarii au avut un clar insucces cu desnationalizarea etniei turce. Chiar daca, dupa caderea comunismului, sportivi valorosi de etnie turca si nationalitate bulgara (si nu numai ei) au migrat masiv in Turcia (nu stiau ei, acum 30 de ani, ca va veni la putere Erdogan...).
  • 0 (0 voturi)    
   Marea ironie e alta. (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 0:53)

   patrick_higher [utilizator] i-a raspuns lui CristescuPRadu

   Bulgarii au luat numele... altora! „Bulgarii” de azi sunt urmașii unor triburi slave, coborîte în sud, dincolo de Dunăre, unde locuiau... bulgarii (autentici). Slavii au luat, în timp, numele celorlalți (cu care foarte probabil, inerent, aproape, că s-au amestecat). La fel și cu numele ținutului, al țării. Asta numai fiindcă faima Țaratului (sau Imperiului) Bulgar era încă vie și prestigioasă. Acel stat puternic di nevul mediu timpuriu fusese creat de vechii bulgari, cei de dinaintea așezării depline a triburilor slave.
   • +1 (1 vot)    
    Dlui Patrick (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 8:49)

    CristescuPRadu [utilizator] i-a raspuns lui patrick_higher

    Dle Patrick, sunteti sigur de existenta "vechilor" bulgari ? Cat de vechi ? Herodot nu-i aminteste decat pe iliri, traci si geti (daci), nici vorba bulgari sau sarbi sau turci. Asan care a fost conducatorul Tzaratului valacho-bulgar a fost valah, chiar numele il caracterizeaza. Daca bulgarii au subjugat tracii sud-dunareni in mai multe valuri, tot bulgari sunt. Bulgarii ca si sarbii si ulterior otomanii sunt invadatorii in Balcani, nu tracii, valahii, machidonii sau ilirii(albanezii) care sunt inca victime, dacii si tracii find stersi din istorie de Bizant.
    • +3 (3 voturi)    
     Pe cît e posibil. (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 13:01)

     Hugh [utilizator] i-a raspuns lui CristescuPRadu

     Herodot n-avea cum să-i amintească din moment ce ei încă nu erau pe acolo. Triburile proto-bulgare, conduse de Asparuh, se stabilesc în regiune în secolul al VII-lea și întemeiază, în scurt timp, ceea ce se va numi mai tîrziu, evident, Primul Țarat Bulgar. La vreo 350 de ani distanță (e ceva timp, nu?) Petru și Asan (l-ați uitat pe Petru) conduc o răscoală a vlahilor și a bulgarilor împotriva Bizanțului și astfel se ajunge la formarea celui de-al Doilea Țarat Bulgar. Acum „bulgarii” nu mai erau din neamul lui Asparuh, ci un amestec de slavi, macedoneni, greci și vlahi. Asta spuneam, că, deși erau din alt neam (sau neamuri), se denumesc pe sine ca „bulgari”. Așa le-a rămas fixată identitatea pînă azi. N-am vorbit de „subjugare”, de „victime”, de „ștergere din istorie”. Sunt noțiuni fără sens. Continua văicăreală românească se hrănește din asta, dar nu-i deloc o soluție. Trebuie să acceptăm că lumea e dinamică, mereu în schimbare și timpl nu așteaptă după nimeni. Dacă ne vom plînge mai puțin de milă am avea doar de cîștigat. Numai bine!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by