Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au ajuns la un acord joi pentru a impune o nouă rundă de sancțiuni asupra Belarusului, urmând a fi vizate companii și oameni de afaceri, potrivit șefului diplomației europene, Josep Borrell, citat de AFP și Reuters.

Greva BelarusFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

UE a impus deja interdicții de călătorie și a înghețat bunurile a aproape 50 de oficiali bieloruși suspectați de fraudarea alegerilor prezidențiale din 9 august și implicare în reprimarea violentă a protestelor împotriva președintelui Alexandr Lukașenko.

Noile sancțiuni vor viza înalți oficiali ai regimului precum și entități care îl finanțează pe Lukașenko și guvernul său, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă Josep Borrell, diplomatul-șef al UE.

„Într-o zi vom epuiza numărul de persoane care ar putea fi sancționate. Iar acum trebuie să abordăm probleme mai sensibile, precum sancționarea firmelor, ceea ce va afecta desfășurarea normală a activității economice”, a declarat acesta.

Borrell a precizat că este la latitudinea guvernelor membre UE să propună companiile care să fie sancționate și nu a oferit exemple de entități care s-ar afla în vizor.

Cea mai mare companie telecom din țară, compania de stat Beltelecom, este acuzată că a tăiat accesul la internet și serviciile de date mobile pentru a-i împiedica pe organizatorii protestelor să se coordoneze.

UE, cel mai mare partener al Belarusului în ceea ce privește asistența financiară, a anunțat în 2 octombrie sancțiuni împotriva a 40 de oficiali bieloruși și a adăugat și alte persoane pe listă de atunci.

Svetlana Tihanovskaia, lidera din exil a opoziției bieloruse, a îndemnat liderii UE să impună „sancțiuni financiare îndreptate persoanelor...care sunt în buzunarul lui Lukașenko”.

Borrell a anunțat de asemenea că UE își va revizui asistența financiară acordată Belarusului și că nicio parte a fondurilor nu vor putea fi gestionați prin canalele guvernului lui Lukașenko, pe care Bruxelles-ul nu îl recunoaște ca președinte al țării.

Noile sancțiuni anunțate de Borrell vin după moartea de săptămâna trecută a unui protestatar în vârstă de 31 de ani după ce acesta a fost bătut sever de forțele de ordine.

Citește și: