State precum China, Rusia, Iran şi Coreea de Nord reprezintă „cele mai grave ameninţări cibernetice” pentru Canada, unde ele ar putea ataca reţeaua electrică, relevă un raport publicat miercuri şi citat de AFP și Reuters.

Atac ciberneticFoto: Pop Nukoonrat | Dreamstime.com

„Numărul autorilor de ameninţări cibernetice este în creştere, iar acestea devin tot mai sofisticate”, atrage atenţia Centrul pentru Securitatea Telecomunicaţiilor din Canada.

Autorii raportului consideră că este „extrem de probabil” ca aceste ţări să încerce în special „să perturbe reţelele de infrastructură esenţiale din Canada, cum ar fi alimentarea cu electricitate, pentru a-şi atinge scopurile”.

Atacurile ar putea de asemenea viza proprietatea intelectuală în domeniul luptei împotriva COVID-19, conform raportului.

Acesta enumeră ameninţările care îi vizează pe cetăţeni şi companiile din Canada, cum ar fi spionajul cibernetic, furtul de proprietate intelectuală sau campanii de manipulare online.

„Mijloacele cele mai sofisticate aparţin autorilor de ameninţări cibernetice patronate de state care sunt motivate de scopuri economice, ideologice şi geopolitice”, consideră Centrul pentru Securitatea Telecomunicaţiilor.

„Suntem aproape siguri că programe susţinute de China, Rusia, Iran şi Coreea de Nord reprezintă cele mai grave ameninţări cibernetice pentru canadieni şi companiile canadiene”, precizează autoritatea în materie de securitate cibernetică.

Centrul adaugă totuşi că „numeroase alte state îşi dezvoltă rapid propriile programe". Autorii de ameninţări cibernetice "vor continua probabil să desfăşoare activităţi de spionaj industrial” împotriva companiilor, mediului universitar şi autorităţilor din Canada.

Centrul reaminteşte de asemenea că pandemia de coronavirus a dus la dezvoltarea telemuncii şi a activităţilor online pentru canadieni, iar tendinţa va continua, „ceea ce le va expune la ameninţări cibernetice care vor evolua permanent”.

În 2019, canadienii au pierdut peste 43 de milioane de dolari canadieni (27 de milioane de euro) în urma unor fraude legate de criminalitate cibernetică, conform statisticilor Centrului Antifraudă din Canada, bilanţul real fiind „foarte probabil mai ridicat”.

Citește și: