Forțele speciale australiene au ucis 39 de prizonieri și civili neînarmați în Afganistan, unii comandanți forțând soldați să ucidă captivi fără apărare pentru a-i pregăti pentru lupte, arată o investigație desfășurată pe perioada a patru ani, potrivit Reuters.

Soldat australian in AfganistanFoto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Australia a anunțat joi că 19 foști și actuali militari vor fi trimiși procuraturii în vederea unei posibile puneri sub acuzare pentru uciderea a 39 de localnici afgani.

La prezentarea mult-așteptatelor rezultate ale anchetei privind conduita forțelor speciale în Afganistan în perioada 2005-2016, generalul australian Angus John Campbell a spus că există informații credibile privind 39 de crime făcute de 25 de membri ai forțelor speciale australiene în 23 de incidente separate.

Toate uciderile au avut loc în afara ”focului bătăliei”, a declarat Campbell.

”Aceste informații indică cele mai serioase încălcări ale conduitei militare”, a adăugat acesta, într-o conferință de presă ținută în Canberra.

”Uciderea, în afara legii, de civili și prizonieri, nu este niciodată acceptabilă”, a spus Campbell.

Potrivit raportului, majoritatea celor uciși, printre care prizonieri, fermieri și alți afgani, erau capturați când au fost uciși, ceea ce înseamnă că erau sub protecția legilor internaționale.