O rachetă lansată de pe o navă a Marinei Statelor Unite a interceptat cu succes pentru prima oară o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în timpul unui test al sistemului de apărare antirachetă american, anunță CNN.

USS John FinnFoto: US Navy Photo / Alamy / Profimedia Images

Noua capabilitate ar putea întări sistemul de apărare antirachetă al SUA împotriva amenințărilor venite din partea unor țări precum Coreea de Nord.

Personalul militar și marinarii de la bordul USS John Finn „au interceptat și distrus o țintă reprezentând o Rachetă Balistică Intercontinentală” folosind rachetele standard de intercepție SM-3 de la bordul navei „în timpul unei demonstrațiii în largul oceanului într-o zonă la nord-est de Hawaii”, a anunțat Agenția de Apărare împotriva Rachetelor într-un comunicat.

Racheta de test IBCM a fost lansată de la situl de testare militară de pe Atolul Kwajalein din Insulele Marshall înainte să fie interceptată de nava de război americană.

Teste anterioare ale sistemului de apărare antirachetă au presupus intercepții de la sol ale unor rachete ICBM efecutate în Alaska și California.

Oficialii militari americani spun că abilitatea de a doborî astfel de rachete cu ajutorul navelor de război va consolida capabilitățile generale ale sistemului de apărare antirachetă.

„Am demonstrat că nava Aegis-BDM echipată cu sistemul de rachete SM-3 IIA poate înfrânge o țintă din clasa ICBM, un pas în a determina fezabilitatea sa ca parte a arhitecturii de apărare în mai multe straturi a patriei”, a afirmat viceamiralul Jon Hill, directorul Agenției de Apărare împotriva rachetelor.

Simulare a doborârii unei rachete ICBM