Procurorii germani au anunțat că trei persoane au fost arestate sub suspiciunea de implicare în jaful de la muzeul Grünes Gewölbe din Dresda din urmă cu un an, hoții furând bijuterii și exponate în valoare de un miliard de euro, transmite Deutsche Welle.

Diamantul alb din DresdaFoto: captura video

Arestările au avut loc pe fondul unei razii de amploare în Berlin, poliția din capitala germană reținând trei persoane suspectate că ar fi participat la jaful descris de autoritățile germane drept cel mai mare din istoria postbelică a lumii.

Cele trei persoane arestate ar fi cetățeni germani, potrivit presei din această țară, procurorii declarându-se încrezători în ceea ce privește implicarea lor în jaf.

Hoții care au pătruns în muzeul Grüne Gewölbe în 25 noiembrie anul trecut au reușit să sustragă bijuterii și sute de alte exponate a căror valoare urcă spre suma de un miliard de euro.

Spărgătorii au provocat un incendiu la primele ore ale dimineții, provocând defecțiuni la sistemul de alimentare cu electricitate al clădirii astfel că sistemele de securitate nu au mai funcționat.

Arestările de marți au avut loc în timpul unei ample operațiuni a poliției care a vizat 18 proprietăți, garaje și vehicule, în special în cartierul berlinez Neukölln. Peste 1.600 de polițiști din toată Germania au participat la razie.

Muzeul Grünes Gewölbe, situat în Castelul Dresda, găzduiește una dintre cele mai mari colecții de comori din Europa.

Colecția Grünes Gewölbe a fost creată între 1723 și 1730 la porunca lui August al II-lea, Elector de Saxonia (ca Frederic Augustus I), rege al Poloniei și Mare Duce de Lituania.

Muzeul are 10 încăperi în care sunt expuse peste 3.000 de obiecte, de la bijuterii la capodopere consacrate. Clădirea a fost afectată de bombardamentele din cel de-Al Doilea Război Mondial și nu a fost restaurată pentru a fi redeschisă decât în 2006.

Printre bijuteriile furate în timpul jafului se numără faimosul diamant alb din Dresda, de 49 de carate.

REFERINȚĂ: