Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, l-a avertizat pe președintele Donald Trump împotriva accelerării retragerii soldaților americani în Afganistan și Irak, despre care a spus că va alimenta „propaganda” extremiștilor, potrivit AFP.

Foto:

„Consecințele unei plecări premature s-ar putea dovedi chiar mai grave decât retragerea lui Obama din Irak în 2011, care a alimentat creșterea IS”, a declarat luni în Senat dl McConnell, de obicei un aliat politic al președintelui.

Procedând astfel, Statele Unite își vor „abandona” aliații, a spus el, și vor face loc talibanilor din Afganistan, permițând totodată grupului Statului Islamic și al-Qaeda să se reconstruiască.

Donald Trump, care promisese că va pune capăt „războaielor nesfârșite”, a anunțat că dorește să reducă numărul trupelor americane din Afganistan la 2.500 la începutul anului 2021 și chiar a menționat o retragere totală pentru Crăciun.

Potrivit presei americane, Pentagonul a primit instrucțiuni pentru pregătirea retragerii a 2.000 de soldați din Afganistan și 500 din Irak înainte ca Trump să predea ștafeta rivalului său democrat Joe Biden pe 20 ianuarie - ceea ce ar echivala cu păstrarea unui contingent militar de aproximativ 2.500 de soldați în fiecare țară.

Pentagonul nu a confirmat aceste informații, care precizau că anunțul ar putea fi făcut săptămâna aceasta de către președinte.

Înainte de demiterea sa la începutul lunii noiembrie de Donald Trump, ministrul apărării, Mark Esper, a insistat asupra unui număr minim de 4.500 de soldați în Afganistan, până când talibanii vor demonstra o reducere a violenței pe teren.

Se desfășoară discuții de pace între talibani și guvernul afgan, în urma unui acord între Washington și insurgenți care confirmă retragerea forțelor americane până la mijlocul anului 2021.

Dar o retragere accelerată „i-ar încânta pe cei care ne doresc rău”, a avertizat McConnell. „Aceasta ar da Al-Qaedei slăbită și dispersată o mare victorie propagandistică”.

"Spectacolul soldaților americani care își abandonează instalațiile și echipamentele (...) ar fi difuzat în întreaga lume ca un simbol al umilinței și înfrângerii americane și al victoriei pentru extremismul islamist", a spus el.