Emmanuel Macron face un nou apel pentru consolidarea suveranității strategice a UE: Europa nu are nevoie de America

de S.J.     HotNews.ro
Luni, 16 noiembrie 2020, 17:25 Actualitate | Internaţional


Emmanuel Macron
Foto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pledează, în pofida victoriei lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial din SUA, pentru aprofundarea integrării politice şi pentru consolidarea suveranităţii Uniunii Europene, inclusiv în materie de apărare, transmit The Guardian și Mediafax.

Referindu-se la politicile Uniunii Europene, Emmanuel Macron a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Le Grand Continent: „Consider că, în acest moment, nu trebuie să pierdem filonul european şi autonomia strategică, această forţă pe care Europa o poate avea. Trebuie să avem două axe puternice: regăsirea modalităţilor de cooperare internaţională utilă, care să evite războiul, dar să permită reacţii la provocările actuale; să construim o Europă mult mai puternică, cu o voce influentă, cu forţă, cu principii, în acest cadru reconfigurat”.

Emmanuel Macron: Europa percepe relaţiile geopolitice prin prisma NATO, dar trebuie să gândească autonom


„În urmă cu trei ani, când eu vorbeam de suveranitate europeană sau de autonomie strategică, lumea mă credea nebun (...). Am reuşit să mişcăm lucrurile, aceste idei s-au impus în Europa. Europa apărării, care părea de neconceput, am realizat-o. Avansăm pe terenul autonomiei tehnologice şi strategice, deşi generam stupoare când am început să vorbesc de suveranitatea în privinţa reţelelor 5G.

Trebuie să gândim în termeni de suveranitate şi autonomie strategică la nivel european, pentru a putea avea propria noastră influenţă, nu să devenim vasalii unei puteri sau alteia fără a avea niciun cuvânt de spus. Apoi, trebuie să luăm act de tensiuni, să le analizăm, să ne construim acţiunile necesare.

Europa are multe blocaje de gândire. Pe plan geostrategic, am uitat să gândim autonom, deoarece percepem relaţiile geopolitice prin prisma NATO; să fie clar, Franţa, din punct de vedere istoric, şi eu, în prezent, eu lupt împotriva acestei gândiri. Deci, ideologia pe care o putem instaura în Europa, adică o percepţie comună asupra lumii şi o expunere a intenţiilor noastre, este primul punct esenţial", subliniază Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei pledează pentru aprofundarea integrării europene.

„Europa este doar o piaţă. De zeci de ani, ne raportăm la Europa ca la o piaţă unică. Dar, la nivel european, nu am gândit Europa ca spaţiu politic definitivat. Moneda noastră nu este definitivată. Nu aveam, înainte de acordurile din vara aceasta, un buget real şi o veritabilă solidaritate financiară. (...) Europa trebuie să fie regândită din punct de vedere politic şi să acţioneze la nivel politic pentru definirea obiectivelor comune, care nu sunt pur şi simplu reprezentarea viitorului nostru pe pieţe", subliniază Macron.

Emmanuel Macron: Există diferenţe între Uniunea Europeană şi Statele Unite

Liderul de la Paris observă că, în pofida parteneriarului istoric cu Washingtonul, există unele diferenţe între Uniunea Europeană şi Statele Unite.

„Sunt sigur de un lucru: noi nu suntem Statele Unite ale Americii. Sunt aliaţii noştri istorici, ne bucurăm la fel ca ei de libertate, de drepturile omului, avem ataşamente profunde, dar, spre exemplu, noi avem o preferinţă pentru egalitate care nu există în Statele Unite ale Americii. Valorile noastre nu sunt în totalitate aceleaşi. Noi avem un ataşament pentru democraţia socială, pentru mai multă egalitate, reacţiile noastre nu sunt aceleaşi”, a argumentat Macron.

„Iar ceea ce spun este cu atât mai mult adevărat în cazul Chinei. Iată de ce eu cred că acest concept de autonomie strategică europeană sau de suveranitate europeană este foarte puternic, foarte fecund; noi suntem un spaţiu politic şi cultural coerent, cetăţenii noştri nu trebuie să depindă de alţii, aceasta este condiţia pentru a fi influent în momentul actual", a insistat preşedintele Franţei.

Emmanuel Macron a declarat că nu este de acord cu ideile expuse de ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, într-un editorial publicat recent pe site-ul Politico.eu.

Annegret Kramp-Karrenbauer declara că „Europa încă are nevoie de America”, argumentând că „iluziile autonomiei strategice europene trebuie să înceteze”.

„Sunt în dezacord profund cu editorialul publicat de site-ul Politico.eu de ministrul german al Apărării. Cred că este o interpretare greşită a istoriei. Din fericire, cancelarul Germaniei nu merge pe aceeaşi linie, dacă am înţeles eu bine. Dar Statele Unite ne vor respecta cu atât mai mult ca aliaţi cu cât suntem mai serioşi cu noi înşine, dacă suntem suverani în materie de apărare.

Eu cred că, dimpotrivă, schimbarea Administraţiei din SUA este o oportunitate de a continua în mod pacifist, în calm, ceea ce aliaţii trebuie să înţeleagă între ei: avem nevoie de continuarea construirii autonomiei noastre, aşa cum fac Statele Unite, aşa cum face China”, a concluzionat Emmanuel Macron.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4775 vizualizari

 • -6 (26 voturi)    
  Numai poate Putin de bucurie ! (Luni, 16 noiembrie 2020, 17:33)

  Idealistu [utilizator]

  Conducatorii francezi au fost intotdeauna niste idioti ingamfati. Uita ca libertatea Frantei si a Europei se datoreaza Statelor Unite. Idiotenii ca acestea sustinute de Merkel si Macron au dus UE la limita dezintegrarii si pierderii identitatii culturale.
 • -2 (28 voturi)    
  dl. napoleon de hartie (Luni, 16 noiembrie 2020, 17:38)

  tg3290 [utilizator]

  nemtii astia sunt cam pragmatici, nu prea viseaza cai pe pereti, numai mata pe la paris ca si alti precursori inca visati sa repetati ispravile marelui Napoleon.
  Dar in lumea reala, in ultimii 3 ani de cand micron vorbeste prostii, ue a pierdut al doilea PIB membru, unul dintre cei 5 membri permanenti din consiliul de securitate al onu si una dintre cele 2 puteri nucleare ale Europei (excluzand rusia). eu nu zic ca aveti/avem nevoie de america, eu zic ca fara americani, suntem direct sub cizma militara a rusilor si sub cizma economia a chinezilor. una e sa iti doresti, alta e sa poti - lectia pe care micron o va invata, dureros sau nu vom vedea.
 • +5 (23 voturi)    
  Corect (Luni, 16 noiembrie 2020, 17:39)

  Amariei [utilizator]

  Plus ca America e in pragul colapsului. Deficite enorme, milioane de someri, zeci de mii de oameni dorm pe strazi, nu se produce mai nimic, doar se consuma...este un dezastru de calamitate , cum ar zice eminenta cenusie Veorica von Dancila. Chiar daca unii sunt impotriva acum, Europa va fi fortata de imprejurari sa isi asigure singura apararea.
 • +7 (13 voturi)    
  Subscriu dar putem cheltui pe inarmare cat SUA? (Luni, 16 noiembrie 2020, 17:39)

  UnOarecare [utilizator]

  Ca fara forta defensiva nu te poti apara, logic, nu?
 • -2 (16 voturi)    
  praf... (Luni, 16 noiembrie 2020, 17:41)

  danton68 [utilizator]

  Macron asta e praf la analiza militara, strategie...... istorie nu mai spun!!!
 • +8 (12 voturi)    
  Un adevar elementar (Luni, 16 noiembrie 2020, 17:49)

  ipolitic [utilizator]

  "...Statele Unite ne vor respecta cu atât mai mult ca aliaţi cu cât suntem mai serioşi cu noi înşine, dacă suntem suverani în materie de apărare.."
  La ora actuala in materie de aparare UE e un fel de asistat social. Nu inteleg de ce, cand ar putea sa nu fie.
  Nu e nevoie de saptezeci de baze militare pe tot globul si de o duzina de portavioane sa iesi din aceasta amorteala pacifista sfioasa, e doar o chestie de vointa politica.
 • +4 (16 voturi)    
  Da (Luni, 16 noiembrie 2020, 17:53)

  HP [utilizator]

  Macron are dreptate.
 • -4 (20 voturi)    
  Ciolos agrees (Luni, 16 noiembrie 2020, 17:57)

  cinevatus [utilizator]

  Deci pentru cine inca era confuz, din punct de vedere geopolitic, RENEW Europe, acolo unde e parte USR, militeaza pentru mai putin USA in Europa si o pondere mai putin importanta data NATO pentru aparare.

  As considera acest desiderat geopolitic cu implicatii negative majore pentru Romania, daca as fi actual simpatizant USR.

  Marcon se pregateste de realegere si arunca multe declaratii explozive. Totul ar fi frumos daca nu ar veni dintr-un stat falimentar din punct de vedere al securitatii.
  • -6 (10 voturi)    
   - (Luni, 16 noiembrie 2020, 20:49)

   tomlin [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

   "... USR militeaza pentru mai putin USA in Europa ..."

   abia acum am inteles de ce OSR era cu bideu, asta inseamna mai putin USA si mai multa Planeta, exact ce vrea micron asta !!!
 • -2 (16 voturi)    
  realitate ! (Luni, 16 noiembrie 2020, 18:14)

  codrean [utilizator]

  Securitate europeana fara America nu exista ! Au aratat-o cele doua razboaie mondiale ! Macron impinge, demagogic, lucrurile intr-o zona periculoasa. Sigur ca Statul Social , asa cum il vad si l-au cladit europenii este mai drept, mai democratic, mai bine acceptat de catre oameni. dar el trebuie aparat ! Nu demagogic, din gura doar ! In fata Germaniei naziste Franta si Anglia nu au rezistat - America i-a salvat pe ei si lumea intreaga ! - in fata lui Stalin doar America a contat ! In fata provocarilor contemporane, din varii directii, doar sistemul de securitate patronat de americani, NATO in Europa, ne poate asigura o existenta libera !
  Macron e superficial, demagog, imatur. Periculos pentru noi toti !
  Si, vorba lui Trump, sa mai vare mana in buzunar pentru bani, ca fara ei nu se poate. Romania , o tara cu probleme, sacrifica 2% din PIB pentru aparare. S-o faca si Franta, si ceilalti !
  • +2 (16 voturi)    
   Hai nu zău? (Luni, 16 noiembrie 2020, 19:32)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   În cele două războaie sau luptat europenii cu... ghici cine, europenii. Muricanii numai s-au băgat șu ei în seamă, atât! Ba, încă, în al doilea război s-au aliat cu „partea întunecată a Forței”, nu?
   • 0 (14 voturi)    
    Hai nu zau? (Luni, 16 noiembrie 2020, 21:39)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Totusi, pe unde ai invatat istorie? Cam ai idee:
    - Cate tari din afara Europei au participat la WW II?
    - Cat armament au transferat USA rusilor? Dar cati americani au cazut in Europa?
    - Cine a eliberat Franta, Belgia, Olanda, Italia?
    - Cine a eliberat mai mult de 1/2 din Germania? Si cine a fost Paton?
    - Dar care a fost "partea intunecata"? Nu cumva chiar Germania?
    Dupa ce raspunzi la astea, mai am o serie.
    • +4 (6 voturi)    
     SUA s-a aliat cu URSS (Marţi, 17 noiembrie 2020, 10:58)

     krank [utilizator] i-a raspuns lui atc

     Stalin era baiat bun?
     • -3 (5 voturi)    
      alianta (Marţi, 17 noiembrie 2020, 13:59)

      atc [utilizator] i-a raspuns lui krank

      Evident nu! Dar te las pe tine sa gandesti de ce Churchill si Roosvelt - anticomunisti convinsi- s-au aliat cu Stalin- tatucul comunistilor-, contra lui Hitler- un alt anticomunist convins. Ar fi fost mai de dorit o Europa hitlerista de la Atlantic la Ural? Unii au crezut ca NU si au procedat in consecinta. Ce zici, poate e momentul sa depasesti basmele cu Feti- Frumosi care il inving pe Zmeul- Zmeilor.
    • +1 (5 voturi)    
     ISTORICULE, nu ți-a plăcut cartea. (Marţi, 17 noiembrie 2020, 16:20)

     Tayen [utilizator] i-a raspuns lui atc

     De cine i-au eliberat muricanii pe francezi?
     Nu toți latră că nu-i bun comunismul? Deci cine era înainte și după război „partea întunecată”?
     Nu știi istorie, aia este, dar nu te pricepi nici la logică.
 • -3 (17 voturi)    
  America (Luni, 16 noiembrie 2020, 18:25)

  atc [utilizator]

  A uitat sa zica:..doar din cand in cand, atunci cand dau nemtii peste noi, defiland pe sub l'Arc de Triomphe!
  • -3 (13 voturi)    
   - (Luni, 16 noiembrie 2020, 19:09)

   tomlin [utilizator] i-a raspuns lui atc

   n-au fost intampinati germanii cu flori, fete frumoase si tablouri celebre ? Ma mir ca au mai plecat ...
   • -3 (13 voturi)    
    Macron (Luni, 16 noiembrie 2020, 21:45)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui tomlin

    Parca era o vorba: cine uita istoria, risca sa o repete. Din pacate, nu -i destul sa fii mic pentru a fi si Napoleon!
    • -4 (6 voturi)    
     - (Luni, 16 noiembrie 2020, 22:11)

     tomlin [utilizator] i-a raspuns lui atc

     asa zic si eu: in istoria uitata eram aliati cu germania, ca si acum. Cand se va intra cu pasaport (biometric) in Transilvania Autonoma va veti aminti, cei din alta parte !
     • -2 (6 voturi)    
      Transilvania autonoma (Marţi, 17 noiembrie 2020, 8:26)

      atc [utilizator] i-a raspuns lui tomlin

      Pai, eu zic sa se grabeasca, poate prind si eu evenimentul! Pana atunci, ma amuz citind scenarii vesele pe HN.
      Cat despre alianta cu Germania lui hitler, ne-o fi prins bine? Poate la silueta, c-a iesit mai "ajustata"
 • -2 (20 voturi)    
  Vorb serios ?????? (Luni, 16 noiembrie 2020, 18:26)

  polonyca [utilizator]

  As vrea sa te aud vorbind daca ai fi cu granita Frantei pe granita de Est a UE !!!!! Mai spala-te cu niste apa rece.....ajuta !!!!
 • -4 (16 voturi)    
  - (Luni, 16 noiembrie 2020, 18:54)

  tomlin [utilizator]

  colaborationism, cuvantul acesta mai exista in alta limba decat in franceza ?
  • +4 (10 voturi)    
   In romana. L-a creat PSDul..aa, PRM, pardon (Luni, 16 noiembrie 2020, 21:02)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui tomlin

   Asa le-a aratat PCUSul...ala bolsevic.
   PSDul il foloseste numai cu UDMR... si orice scursura are nevoie ca sa se mentina la putere sa poata distruge Romania..
  • -2 (6 voturi)    
   Colaborationism? (Marţi, 17 noiembrie 2020, 8:33)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui tomlin

   NU! Prietenia de veacuri franco - germana!
 • -6 (16 voturi)    
  .... pariculos cum stiam ...... (Luni, 16 noiembrie 2020, 19:07)

  cbogdan [utilizator]

  Macron este periculos (cum stiam) pentru Romania si pentru tarile estice. Securitatea noastra se sprijina pe NATO si asa trebuie sa ramana indiferent de "exercitiile" demagogice ale lui Macron. Daca avem nevoie de ajutor militar (fereasca Dumnezeu !) pe cine ne putem baza - pe Franta ? Sa fim seriosi ! Franta are talentul acesta de a aborda pozitii ridicol-suveraniste inca de pe vremea lui De Gaulle (care a si retras Franta din consiliul NATO cativa ani pentru ca nu-l bagau in seama cat vroia el). Dar mai periculos este faptul ca Franta viseaza la o pozitie mult mai importana in Europa comparativ cu puterea sa reala. Iar in Romania USR+ apare ca o oficina macronista (prin Dacian Ciolos ) care ne va face foarte mult rau prin sabotarea relatiei cu SUA. Vom mai vedea.
  • -4 (10 voturi)    
   - (Luni, 16 noiembrie 2020, 20:39)

   tomlin [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

   nici n-a plecat, si Trump este regretat decatre romani, le-a venit mintea la cap ? "Progresismul" asta retrograd nu trece si el prin stomac ?
 • +3 (19 voturi)    
  Ia sa treaca Macron un test (Luni, 16 noiembrie 2020, 19:08)

  Zapateado [utilizator]

  Sa-l puna cu botu' pe labe pe Erdogan. Poate? Pai daca nu poate sa nu se mai dea mare. Inseamna ca o lupta cu Rusia iese complet din discutie.

  Cam exaltat Macron asta...
  • -5 (17 voturi)    
   - (Luni, 16 noiembrie 2020, 20:20)

   tomlin [utilizator] i-a raspuns lui Zapateado

   orice psihiatru poate descrie comportamentul tipic pentru unul care se casatoreste cu "mama" .
 • -5 (13 voturi)    
  Marii antiamericani (Luni, 16 noiembrie 2020, 19:09)

  Imperialistu [utilizator]

  Daca a fost vreo tara pe lumea asta care sa ii fi enervat tare pe francezi in ultimii 80 de ani acea tara poarta numele de Statele Unite. Se vede din nou ca fixatia antiamericana este bine inradacinata in clasa politica franceza. Astia si cu partenerii de afaceri ai rusilor, nemtii, sunt cea mai mare amenintare la adresa NATO.
  • -4 (8 voturi)    
   - (Luni, 16 noiembrie 2020, 20:28)

   tomlin [utilizator] i-a raspuns lui Imperialistu

   eu am crezut ca am un atu in fata la francezi prin faptul ca produceam circuitele la Portland, defapt mi-am taiat craca de sub picioare ! Sa vezi ce bine a fost cand am schimbat producatorul cu unul german cu filiala in Bulgaria !
  • 0 (2 voturi)    
   doar (Marţi, 17 noiembrie 2020, 10:07)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui Imperialistu

   de la confruntarea Patton-Leclerc, pentru eliberarea Parisului, incoace. Vrea 50-60 de ani.
 • -5 (13 voturi)    
  Go on (Luni, 16 noiembrie 2020, 20:40)

  Nissan [utilizator]

  Intern e jale cu restrictiile nesfarsite, cu americanii i-a luat gura pe dinainte, cu arabii nu mai spun. E o doza de ingenuitate in toate chestiile astea ca ce mai e de spus daca se bazeaza pe prietenia franco-germana? Incredibil. What the hell is going on?
 • -4 (12 voturi)    
  Oare ? (Marţi, 17 noiembrie 2020, 0:33)

  danmarian [utilizator]

  Chiar crede acest guraliv si inept Macron ca Europa "nu are nevoe de USA" ? Bai macroane ! Rusii ar fi la Paris in mai putin de cateva zile daca n-ar fi trupe americane in Europa !!! Ati facut "rahatu praf" in ultimul razboi mondial - si nu cred ca ati face mai mult in altul acum !
  Ciocu' mic si fundu' jos ! Si voi si nemtii sunteti niste PALIDE FORTE umflate de reclama ! Nu m-as increde in voi nici in cazul unui razboi Franta - Turcia ! Mai devreme sau mai tarziu ati solicita ajutorul american ! Ca in cele doua razboaie mondiale !! Sau ai uitat macroane ?
 • -4 (8 voturi)    
  Dincolo (Marţi, 17 noiembrie 2020, 9:52)

  Adisson [utilizator]

  Dincolo de visul European continentul a ramas tot "lumea veche", nu produce nimic nou, nu este capabila sa se reinventeze.
  Drept dovada de idealuri fara profunzime si substrat, Europa nu a venit cu nimic nou in lume in ultimii 20 de ani: politic, economic, tehnologic.
 • +1 (1 vot)    
  daca (Marţi, 17 noiembrie 2020, 10:03)

  mongolul [utilizator]

  nu ar avea Rusia in coasta, poate; dar ......
 • +3 (7 voturi)    
  Europa poate mai mult (Marţi, 17 noiembrie 2020, 11:00)

  krank [utilizator]

  Experienta cu Trump a demonstrat ca Europa trebuie sa-si ia destinul in propriile maini.
 • +2 (6 voturi)    
  Cea mai puternica armata din Europa (Marţi, 17 noiembrie 2020, 11:18)

  Vade Retro [utilizator]

  Franta a invatat lectia infrangerii din 1940.
  A devenit putere nucleara si cea mai capabila armata din UE. Are in permanenta 4 submarine in patrulare gata sa lanseze rachete intercontinentale oriunde in lume.
  Franta e independenta strategic: isi produce propriul armament, tancuri, nave, avioane, rachete.
  E singura tara europeana capabila sa lanseze rachete spatiale si sateliti.
  America nu mai e ce era - s-a terminat cu "uriasul prietenos care ne apara de rusi".
  Sa nu ne agatam de iluziile trecutului.
  • -1 (7 voturi)    
   Franta - cea mai... (Marţi, 17 noiembrie 2020, 14:45)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Vade Retro

   In general, intregul ( adica NATO), e mai mare decat partea ( adica Franta). Se pare ca intregul( adica NATO) reuseste sa pastreze un echilbru fragil cu Rusia. Cam cum vezi partea ( adica Franta, cu 5 % din total cheltuieli, fata de peste 70% SUA), reusind macar acelasi lucru, chiar presupunand ca, cu toti ce ar mai ramane, ar ajunge pe la 25%( cred ca nu vezi UK langa Franta, Germania, etc).
   Eu as prefera ca, la o adfica, sa ma apere intregul.
 • +5 (5 voturi)    
  Ideea nu e rea (Marţi, 17 noiembrie 2020, 11:36)

  John M. [utilizator]

  pentru ca visul fiecarei natiuni sau uniuni e sa fie independenta, mai ales cand America a devenit ostila ideii de alianta si numai sfaturile competente ale unor capete luminate l-au determinat pe Trump sa nu declare si retragerea din NATO, pe langa toate celelalte retrageri ordonate de el.
  Problema e daca monsieur Macron propune concret si un buget pentru o inarmare de proportii istorice care ar scoate Europa de sub plapoma calduta a americanilor. Altfel, declaratiile lui despre potentialul militar al Europei nu-s decat baloane de sapun in curtea unei gradinite de copii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by